Dýně jsou oblíbeným ovocem mnoha lidí zejména na podzim a v zimě. Jelikož dozrávají právě na podzim, mohou být úspěšně zachovány až do jara.

Dýně jsou často používány k přípravě dezertů, polévek a šťáv. My budeme hovořit o dýních a jejich léčivých vlastnostech. Vnitřek jedlé dýně má žluto-oranžovou barvu. Je bohatý na antioxidanty a beta karoten (provitamin A), minerální látky (zejména zinek a draslík), vitamíny (E, C, B) a vlákninu.

Pravidelná konzumace dýně dodává tělu ochranu před škodlivými účinky volných radikálů. Dýně také zabraňuje předčasnému stárnutí organismu, kardiovaskulárnímu onemocnění, degeneraci tkání očí a vzniku šedého zákalu. Díky zinku podporuje hustotu kostí – může sloužit jako dobrý spojenec v boji proti osteoporóze. Dýně reguluje trávení, takže se doporučuje pro lidi, kteří mají žaludeční problémy. Působí jako projímadlo a je tedy vhodná při zácpě.
autumn-2905_960_720

Kromě toho je pravděpodobně méně známou skutečností, že vnitřek dýně obsahuje aminokyselinu L-tryptofan. Ten stimuluje sekreci serotoninu v těle a způsobuje dobrou náladu a pocit štěstí, i proto denní konzumace dýní můžete zabránit vzniku deprese a zachovat si veselý stav mysli.

Dýňová semena mohou snižovat tvorbu ledvinových kamenů, pokud se konzumují v množství 5 až 10 gramů každý den. Jsou plná zinku a nyní se často přidávají do přírodních léků, které se používají na zvětšenou prostatu. Minerály jsou navíc nezbytné pro správný růst a vývoj dětí.

Dýňový olej ze semen

Dýňový olej je zdrojem vitamínu A (beta-karoten), B1, B2, C, D, E, K, zinku (což vysvětluje jeho přínos pro zdraví prostaty), draslíku, železa, hořčíku a rostlinných antioxidantů. Kromě toho, že je dýně užitečná pro zdraví mužů, olej z ní přispívá k posílení imunitního systému a snižuje hladinu cholesterolu.

bundevino-seme-za-trkače-790x4981

Také chrání před škodlivými účinky volných radikálů a má pozitivní vliv na srdce, krevní tlak a další důležité funkce v těle. Vzhledem k vysokému podílu a množství esenciálních mastných kyselin, vitamínu E a beta-karotenu, je dýně užitečná v péči o pokožku. Je tradičně používána jako doplněk různých kosmetických přípravků.

Čtěte:  Léčivá plodina ze skupiny citrusů, to je bergamot

Za normálních okolností se dýňový olej používá na vaření a smažení. Je však také vynikající a zdravý v zálivce, které dodává příjemnou chuť podobající se vlašským ořechům.

Dýňový džus

Dýňový džus je dobrý na ledviny, stimuluje trávení a dobrou náladu. V lidové medicíně se doporučuje pít lidem s kardiovaskulárními problémy. Chcete-li využívat jeho výhod, měli byste konzumovat 1 dl čerstvě vymačkané šťávy každý den.

sok-od-bundeve-sa-pomorandzom-863-152112

Zde je jednoduchý recept na dýňový džus, který si můžete připravit i v zimě. Nicméně, měli byste vědět, že má poněkud méně léčivých vlastností, než čerstvá šťáva.

Příprava:

Budete potřebovat 3 kg vnitřku dýně nakrájené na kostičky, 2 kg cukru a 7 litrů vody. Kousíčky dýně poduste, dokud nejsou pěkně měkké. Horkou směs rozmixujte mixérem a nalijte do skleněných lahví. Nádobky uzavřete celofánem a zabalte do deky. Nechte takto působit přes noc, než se šťáva úplně nevychladí. Potom uložte sklenice na tmavé místo.

ZANECHAT ODPOVĚĎ