„Zelenina je zdravá,“ to slyšíme ze všech stran.  Mnoho druhů zeleniny má opravdu léčebné schopnosti a nemusí se jednat o žádnou exotickou plodinu. Víte, že jedna z nejobyčejnějších druhů zeleniny, kterou snadno vypěstujeme na zahrádce, či balkóně, nebo ji kdykoli vcelku levně zakoupíme v obchodě má velmi pozitivní účinky na naše zdraví? A možná byste do ní ani neřekli.  Řeč je o obyčejné okurce s neobyčejnými účinky.

Okurka

Tento druh zeleniny k nám dorazil z Číny a Indie a brzy se stal všeobecně oblíbenou.  Je z čeledi tykvovitých, rozděluje se na dva základní druhy – okurka polní a salátová, existují však i další druhy.  Jak všichni víme, nejčastěji je u nás okurka konzumuje naložená v sladkokyselém nálevu, nebo ve formě salátu.

Co okurka obsahuje

Ač to možná tak nevypadá, okurka má poměrně vysoký obsah vitamínu C. Ve 100g okurky nalezneme 8mg vitamínu C. Nachází se v ní také řada vitaminů B, obsahuje i vysoký podíl minerálů, např. síru, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Tvoří ji 90% vody.

Léčivé účinky okurky

  • Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu
  • Pomáhá při léčbě revmatu a cukrovky a artritidy
  • Detoxikuje
  • Pomáhá udržovat pružné cévy a tepny
  • Hydratuje organismus
  • Urychluje metabolismus a tím i spalování tuků
  • Pomáhá léčení kožních onemocnění
  • Zlepšuje pružnost pokožky a pozitivně ovlivňuje její čistotu, bojuje proti akné

Bonus k léčivým účinkům

Léčivých účinků na náš organismus má okurka požehnaně, že? Jako bonus můžeme považovat i to, že okurka se dá používat jako kosmetický přípravek. Smícháte-li ji najemno nastrouhanou s bílým jogurtem a kapkou olivového oleje a nanesete na pleť, krásně vám pokožku obličeje vyhladí a hydratuje.  Používáte-li tuto masku pravidelně, měla by vyhladit jemné vrásky.  Nebo jednoduše poklademe plátky okurky na obličej a necháme působit alespoň 10 minut. Okurka také bojuje proti nepříjemnému zápachu z úst.  Stačí kousek okurky převalovat v ústech, nebo ještě větší účinek má okurková šťáva, kterou si vypláchnete ústa.

Čtěte:  Hygiena v oblasti kalhotek

Konzumace

Okurky se nejčastěji, jak výše zmíněno, konzumují v oblíbené formě nakládaných okurek ve sladkokyselém nálevu – mimochodem, v této podobě mají i velmi pozitivní účinky na léčení kocoviny.  Konzumace okurky je spojena spíše s letními měsíci, kdy z ní děláme saláty, nebo  např  chutnou a osvěžující okurkovou polévku. Pro své účinky bychom však měli okurku jíst v chladnější půli roku.  Nejlépe ale využijete výživné látky okurky  pojídáte-li ji čerstvou, i strouháním na struhadle se výživné látky ničí.