„Zelenina je zdravá,“ to slyšíme ze všech stran. Mnoho druhů zeleniny má opravdu léčebné schopnosti a nemusí se jednat o žádnou exotickou plodinu. Víte, že jedna z nejobyčejnějších druhů zeleniny, kterou snadno vypěstujeme na zahrádce, či balkóně, nebo ji kdykoli vcelku levně zakoupíme v obchodě má velmi pozitivní účinky na naše zdraví? A možná byste do ní ani neřekli. Řeč je o obyčejné okurce s neobyčejnými účinky.
Okurka
Tento druh zeleniny k nám dorazil z Číny a Indie a brzy se stal všeobecně oblíbenou. Je z čeledi tykvovitých, rozděluje se na dva základní druhy – okurka polní a salátová, existují však i další druhy. Jak všichni víme, nejčastěji je u nás okurka konzumuje naložená v sladkokyselém nálevu, nebo ve formě salátu.
Co okurka obsahuje
Ač to možná tak nevypadá, okurka má poměrně vysoký obsah vitamínu C. Ve 100g okurky nalezneme 8mg vitamínu C. Nachází se v ní také řada vitaminů B, obsahuje i vysoký podíl minerálů, např. síru, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Tvoří ji 90% vody.
Léčivé účinky okurky
- Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu
- Pomáhá při léčbě revmatu a cukrovky a artritidy
- Detoxikuje
- Pomáhá udržovat pružné cévy a tepny
- Hydratuje organismus
- Urychluje metabolismus a tím i spalování tuků
- Pomáhá léčení kožních onemocnění
- Zlepšuje pružnost pokožky a pozitivně ovlivňuje její čistotu, bojuje proti akné
Bonus k léčivým účinkům
Léčivých účinků na náš organismus má okurka požehnaně, že? Jako bonus můžeme považovat i to, že okurka se dá používat jako kosmetický přípravek. Smícháte-li ji najemno nastrouhanou s bílým jogurtem a kapkou olivového oleje a nanesete na pleť, krásně vám pokožku obličeje vyhladí a hydratuje. Používáte-li tuto masku pravidelně, měla by vyhladit jemné vrásky. Nebo jednoduše poklademe plátky okurky na obličej a necháme působit alespoň 10 minut. Okurka také bojuje proti nepříjemnému zápachu z úst. Stačí kousek okurky převalovat v ústech, nebo ještě větší účinek má okurková šťáva, kterou si vypláchnete ústa.
Konzumace
Okurky se nejčastěji, jak výše zmíněno, konzumují v oblíbené formě nakládaných okurek ve sladkokyselém nálevu – mimochodem, v této podobě mají i velmi pozitivní účinky na léčení kocoviny. Konzumace okurky je spojena spíše s letními měsíci, kdy z ní děláme saláty, nebo např chutnou a osvěžující okurkovou polévku. Pro své účinky bychom však měli okurku jíst v chladnější půli roku. Nejlépe ale využijete výživné látky okurky pojídáte-li ji čerstvou, i strouháním na struhadle se výživné látky ničí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.