Jídlo a receptyPřírodní léčba

Nejlepší způsoby, jak využít mátu

Máta peprná je bylinka, která se pro své léčivé schopnosti i lahodnou chuť používala již ve starobylém Egyptě. Dokonce byla objevena i v hrobkách faraonů.

Máta v lidovém léčitelství

Obklady na bolesti hlavy

Suroviny pro přípravu:

  • 1 díl levandule
  • 2 díly máty
  • 1 lžíce majoránky (nemusí být)

Postup přípravy:

Bylinky řádně promícháme. Povaříme v 0,5 litru vody, necháme vychladnout a přelijeme. Vzniklou směs použijeme jako obklad, který necháme působit po dobu 30 minut.

Nálev – kloktadlo

Suroviny pro přípravu:

  • 1 hrst listů
  • 1/2 l vařící vody

Postup přípravy:

Listy zalijte vařící vodou, nechte 15 minut louhovat a následně slijte. Vlažný odvar lze použít na vyplachování či kloktání při bolestech zubů. Zánětu dásní či zápachu z úst.

Masážní olej

Suroviny pro přípravu:

  • 1 hrnek mořské soli
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 6 – 8 kapek mátového esenciálního oleje

Postup přípravy:

Smícháme všechny suroviny a vzniklou směsí masírujeme chodidla po dobu 5 – 10 minut. Následně řádně opláchneme. Sůl má účinky peelingové, mátový olej relaxační.

Ocet proti lupům

Suroviny pro přípravu:

  • snítka máty
  • snítka rozmarýnu
  • 1/4 l jablečného octa

Postup přípravy:

Bylinky naložíme do jablečného octa, necháme minimálně týden odstát a následně slijeme. Vzniklou směs používáme jako oplach po umytí vlasů.

Mátový olej

Suroviny pro přípravu:

  • 50 g máty – mladých, ještě nekvetoucích částí rostlin
  • 1/4 l kvalitního oleje

Postup přípravy:

Rostliny nasekáme na jemno, vložíme do zavařovací sklenice, zalijeme olejem, dobře uzavřeme a necháme po dobu 14 dnů louhovat. Následně scedíme a vzniklou směs uchováváme dobře uzavřenou na chladném místě.

Použití:

Olej používáme na inhalaci při celé řadě zdravotních obtíží. Patří k nim rýma, zahlenění, kašel, záněty průdušek a nosních dutin. Pokud se objeví migrény či bolesti hlavy, lze olejem potírat čelo. Olej můžeme také používat na pohmožděniny, při výskytu ekzému a na potírání míst postižených revmatismem.

Máta v kuchyni

  • Mátový sirup

Suroviny pro přípravu:

  • 500 ml vody převařené, vychladlé vody
  • 350 g cukru
  • 3 hrsti čerstvé máty
  • šťáva z 1 citronu

Postup přípravy:

Listy otrháme, díme do nádoby, přelijeme převařenou a vychladlou vodou a necháme do druhého dne louhovat. Následně scedíme do kastrolu, přidáme cukr a zahříváme, necháme přejít varem a odstavíme z plamene. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu. Skladujeme v chladnu a můžeme používat na přípravu limonády, mátového čaje nebo na dochucení čajů bylinkových.

Mojito (nealko)

Suroviny pro přípravu:

  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 limetka
  • 20 ml limetkové šťávy
  • sodovka
  • 9 kusů máty
  • 9 lístků máty

Postup přípravy:

Do sklenice vsypeme cukr, nakrájenou limetku a vše společně nadrtíme. Přidáme lístky máty, ledovou tříšť, šťávu z limetky, sodovku a vše promícháme barovou lžičkou. Před podáváním dozdobíme lístky máty.

Mátový salát

Suroviny pro přípravu:

  • 1 salátová okurka
  • 1 bílý jogurt
  • 1 stroužek česneku
  • svazek čerstvé máty
  • 1/2 červené cibule
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy:

Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Lístky máty pokrájíme na drobno a smícháme s jogurtem, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vzniklou směsí polijeme okurky a necháme vychladit. Před podáváním posypeme na drobno nakrájenou cibulkou.

Jahodový sorbet

Suroviny pro přípravu:

  • 100 g cukru
  • svazek čerstvé máty
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 100 ml vroucí vody

Postup přípravy:

Cukr smícháme s vroucí vodou a na mírném ohni ohříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Následně přidáme snítky máty, odstraníme z plamene a necháme odstát po dobu 15 minut. Po uplynutí potřebné doby snítky máty vyjmeme. Rozmixujeme jahody, přidáme citronovou šťávu a vzniklý mátový sirup. Vše vložíme asi na jednu hodinu do mrazáku. Můžeme podávat.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button