BylinkyJídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Medvědí česnek dodá energii a podpoří naši vitalitu

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, jež roste volně v přírodě. Můžeme si z něj připravit nejen pesto, ale i polévku pomazánku či tinkturu. Kromě toho, že má lahodnou chuť, poskytne našemu tělu také celou řadu výživných látek i zdravotních bonusů.

Obsah účinných látek

V celé rostlině se nacházejí silice, v nichž jsou obsaženy sirné složky a čpavek. Mezi další užitečné látky patří vitamín C, hořčiny či fytoncitidy. Zapomínat bychom neměli ani na jod. Listy pak nabízejí velké množství látek s protizánětlivými účinky. Ty pomáhají v boji proti jarnímu nachlazení a pročistí naše tělo.

Zdravotní přínosy medvědího česneku

Kromě již výše zmiňovaných pomáhá konzumace medvědího česneku při plicních a dýchacích obtížích, omezuje riziko výskytu onemocnění cév a srdce, blahodárně působí na žaludek a střeva, eliminuje nespavost a výskyt závratí, podporuje detoxikaci, zlepšuje vzhled naší pokožky a pomáhá v boji proti artritidě a osteoporóze.

  • Připravte si tinkturu

Tinktura nabízí celou řadu použití. Je ideální pro omlazující kůry po zimním období. Jako kúra podpoří odstraňování škodlivin, jež se usazují v našem těle, má pozitivní vliv na naší pokožku a to díky antibakteriálním a protiplísňovým účinkům.

Nasbíráme si listy, které pokrájíme na malé kousky, vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme 40-60% čistým alkoholem. Pečlivě uzavřeme a necháme 14 dnů na slunném, teplém a suchém místě, Následně přecedíme do čistách lahviček a uchováváme v chladu. Pro vnitřní použití postačí denně 10-15 kapek do vody.

Medvědí česnek v kuchyni

Lze jej využít v kuchyni teplé i studené. Je vodný jako přísada do polévek, pomazánek, pod maso nebo salátů. Vynikající je z něj i pesto. Pro jeho přípravu je potřeba 3 velké hrsti listů medvědího česneku, 100 ml olivového oleje (nejlépe panenského), 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce strouhaného parmazánu a 1 lžíce hrubozrnné mořské soli. Všechny ingredience rozmixujeme a směs skladujeme v uzavíratelné nádobě. V chladu vydrží až 15 dnů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button