Líska obecná je keř, se kterým se setkáváme velmi často. Jejími plody jsou oblíbené lískové oříšky. V lidovém léčitelství se k léčebným účelům využívají listy, jejichž sběr je soustředěn především na měsíce červenec a srpnech, kdy je v nich obsaženo nejvíce léčivých látek. V listech se nacházejí látky, které mají příznivý vliv na soustavu trávicí. Dále v nich nalezneme silice, třísloviny, flavonoidy a glykosidy.
Léčivé účinky lískových listů
Listů se připravuje nejčastěji čaj, který se používá při střevních obtížích a při obtížích zažívacího charakteru. Je vhodný i v případech častého nadýmání nebo pro zklidnění močových cest.
Příprava čaje
Suroviny pro přípravu:
- 2 čajové lžičky sušených listů
- 200 ml horké vody
Návod k přípravě:
Sušené listy zalijeme horkou vodou a necháme louhovat po dobu 15 minut. Popíjíme 2-3x denně. Připravujeme si vždy čerstvý nálev.
Čaj proti nadýmání
Suroviny po přípravu – stejné množství:
- sušené lístky máty
- sušené lístky lísky
- semínka kmínu
Postup přípravy:
Z výše uvedených surovin si připravte směs, dvě lžičky zalijte vroucí vodou (250ml) a nechte 15 minut louhovat. Popíjejte ráno a večer, vždy před jídlem. Pokaždé si připravte čerstvý nálev.
Lískové oříšky
Obsahují 20% cukrů a 60% tuků. Olej, který se z nich lisuje nachází své využití v kosmetickém průmyslu. Oříšky se využívají v průmyslu potravinářském. V přírodním stavu obsahují významné vitamíny mezi něž patří B1, B2, C a E, minerální látky (především draslík, fosfor, hořčík, chrom, měď, vápník, selen, zinek, mangan, železo), zdravé oleje a kyselinu listovou a pantotenovou. Jsou dobrým pomocníkem proti fyzické i psychické únavě. Také jsou kvalitním zdrojem energie, který ocení všechny věkové skupiny. Kromě toho podporují nervovou soustavu, fungují jako ochrana proti stresu, podporují naši paměť a posilují imunitu. U některých jedinců však mohou vyvolat alergické reakce.
Recept na domácí nutelu
Suroviny pro přípravu:
- 240 g lískových oříšků
- 50 g kakaa
- 60 g medu
- špetka soli
- 20 g kokosového oleje
- 120 ml kokosového mléka
Postup přípravy:
Ořechy vsypeme na plech s pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 190-200ºC na 10 minut prohřát. Následně přesypeme na utěrku a třeme, aby se oloupala slupka. Pokud někde kousek zůstane, nevadí to. Ořechy rozmixujeme na pastu, přidáme ostatní suroviny, kromě mléka, a opět mixujeme. Přidáme mléko a řádně rozmícháme. Přendáme do uzavíratelné nádoby. V lednici vydrží po dobu až tří týdnů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.