Přírodní léčbaZdraví

Lesní jahody jsou sice vzrůstem malé, ale nabízejí celou řadu zdravotních výhod

Jahodník obecnýje trvalka, kterou zdobí od dubna přes celé léto drobné bílé kvítky. K léčebným účelům se využívají plod a listy. Listy obsahují velké množství tříslovin, flavonoidy, vitamín C, draslík, železo a malé množství silic. V plodech se nacházejí aromatické látky, železo, některé další důležité minerály (vápník, fosfor, zinek), cukry, pektiny, organické kyseliny (jablečná, salicylová, citronová, šťavelová) a vitamíny (A, B, C, E).

Listy se trhají i s řapíkem a to v době květu rostliny a následně se suší v tenkých vrstvách na stinném místě. V případě umělého sušení je maximální teplota 40ºC. Usušené se pak skladují na suchém a temném místě.

Plody patří mezi ovoce bobulové a konzumujeme čerstvé a jsou vhodné také pro přípravu dezertů, ovocných salátů či koktejlů. Lze z nich vyrobit marmelády a džemy, kompoty nebo víno. Kromě toho nám nabízejí celou řadu zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně celulóza, voda, organické kyseliny (jablečná, citronová, chininová, šťavelová, salicylová), vitamíny (A, B, C, E), minerály ( vápník, fosfor, železo, zinek, bor, draslík). Výhodou je malé množství sacharidů.

Léčivé účinky

Jahodník se využívá v lidovém léčitelství díky celé řadě zdravotních výhod, které nám nabízí. Patří mezi ně protizánětlivé účinky, podpora látkové výměny, pomoc při žaludečních obtížích, zánětech ledvin a močových cest, při ženských obtížích, účinky močopudné, podpora organismu během rekonvalescence nebo pomoc při snižování krevního tlaku.

Detoxikační vlastnosti, které jahodník nabízí, se ve většině případů využívají v kombinaci s ostružiníkem nebo maliníkem.

Používání

Vnitřní použití

Pro tyto účely se využívá především jako nálev, jež se připravuje z listů – 1 čajovou lžičku sušených listů zalijeme šálkem vroucí vody a necháme odstát po dobu 15 minut. Popíjíme 1-2x denně.

  • Čajový odvar pro posílení organismu, zklidnění a pročištění krve

Suroviny pro přípravu:

  • 2 čajové lžičky sušeného kořene
  • 250 ml vody

Postup přípravy:

Sušenou drogu povaříme 10 minut ve vodě a 15 minut necháme vylouhovat. Popíjíme 1-2x denně.

  • Lahodná čajová směs

Suroviny pro přípravu:

  • 5 dílu jahodníku
  • 3 díly šípku
  • 2 díly maliníkového listu
  • 1 díl květních plátků z šípkové růže
  • šťáva z 1/2 citronu
  • med nebo hnědý cukr na dochucení

Postup přípravy:

2 lžíce směsi přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme louhovat po dobu 15 minut v zakryté nádobě. Následně scedíme a přidáme citronovou šťávu, případně med či hnědý cukr. Čaj můžeme pít teplý, ale i studený. Skvěle zažene žízeň.

Vnější použití

Odvar z jahodníku se používá jako hojivý obklad. Lze jej přikládat na rány, které mokvají. Je vhodným pomocníkem při krvácivých hemoroidech.

V případě, že trpíte potížemi v podobě zápachu z úst, lze odvar použít jako kloktadlo.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button