Jahodník obecný je běžnou rostlinou, která roste na otevřených polích, v lesích a dokonce i na našich dvorech. Někteří lidé považují tuto rostlinu za plevel – někteří jí dokonce mylně považují za jedovatou. Přesto je to mnohem víc než to. Jahody jsou například oblíbeným léčivem mnoha ptáků, zvířat i lidí. Jahody jsou jedlé a chutné. Existuje však podobná rostlina zvaná indická falešná jahoda, která má žluté květy. Ty se pak přemění v bobule s malou či žádnou chutí.
Historie jahodníku
Listy jahodníku se dříve používaly jako náhrada drahého čínského čaje. Historie lesních jahod začíná před tisíci lety. Různé druhy jahod pocházejí z celého světa. Ve starověké Jižní Americe byly využívány k obchodování, zatímco v Severní Americe byly léčivé a sloužily k podpoře plodnosti. Lesní jahody byly používány v Asii již před 5 000 lety jako lék. Listy byly použity k přípravě detoxikačního čaje a čaje proti stárnutí. Ve starém Římě léčily divoké bobule špatný dech a zažívací potíže.
V Severní Americe je divoká jahoda Fragaria virginiana. Tato malá jahoda byla převzata v šestnáctém století z Francie a smíšena s druhem Fragaria chilioensis. Tím se vytvořila zahradní jahoda, jak ji známe dnes. Toto stvoření bylo náhodné, ale vyústilo v nový druh, který rázně rostl a produkoval velké, chutné bobule.
Popis rostliny
Jahodník obecný je vytrvalá bylina, která dosahuje výšky až 30 centimetrů. Vyskytuje se v hájích, na okrajích lesů, na pasekách a mýtinách. Oddenek má nahnědlou barvu a skládá se z četných bezlistých šlahounů. Tyt zapouštějí do země kořínky a jejich prostřednictvím se rostlina množí. Listy jsou třídílné, mají pilovité okraje. Stvoly jsou oblé a chlupaté, květy pak jsou bílé a pravidelné. Květy se skládají z pěti okvětních lístků, rozvíjejí se od dubna do července. Květy mají uprostřed lůžko, které se po odkvetení mění v plod – ten pak nazýváme jahodou. V jahodě se nalézají malé četné nažky. Plody jsou sladkokyselé a mají velmi příjemnou vůni.
Pěstování
Jahodník se množí šlahouny nebo semeny. Pokud se rozhodneme pro semena, pak je třeba je zasadit brzy na jaře ve skleníku. Semeno klíčí čtyři nebo i více týdnů. Sazenice jsou nejprve velmi malé a pomalu rostou, poté se jejich růst zrychlí. Až budou dostatečně velké, vysaďte je do jednotlivých květináčů. V létě je pak můžete zasadit ven.
Šlahouny se vysazují nejlépe v červenci či srpnu, aby se rostliny mohly v následujících letech osadit plodinou. V případě potřeby je lze přesunout i na jaře následujícího roku, nemělo by však v prvním roce plodit ovoce.
Samotné pěstování je velmi jednoduché. Jahodník dává přednost slunci před stínem a má rád bohatou půdu, která je vlhká. Toleruje však i mírně suché podmínky. Pokud vaše půda špatně odtéká, pomůže úprava organickou hmotou.
Poté stačí rostlinu udržovat ve vlhké půdě. Během zimy v chladnějších klimatických podmínkách můžete zkusit mulčování slámou nebo volnými listy. Zralé bobule lze sklízet kdykoli během dubna až června. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C a lze je použít na cereálie, palačinky, ovocný salát, omáčky a další. Po ustavení vyžaduje divoká jahoda jen malou péči, stačí ji udržovat napojenou během horkého počasí a při nošení ovoce.
Sklizeň
Listy sbíráme na jaře – v květnu a v červnu (jen u jahodníku, který roste divoce). Tyto listy se dále suší ve stínu (teplota při sušení nesmí přesáhnout 40 °C). Plody rostou v průběhu léta. Pokud chcete sbírat květy, pak nejvhodnějším obdobím je duben až červenec.
Recepty: Jahodník v kuchyni
Plody jahodníků (lesního i zahradního) jsou velice známým a oblíbeným ovocem, které se u nás hojně používá. Ovoce lze konzumovat samotné nebo s cukrem či smetanou. Jsou dobrým doplňkem k vínu a šampaňskému. Avšak jahody jsou také silným alergenem a někteří lidé z něj mohou dostat kopřivku. Účinek jahod jako alergenu lze snížit tím, že jahody budeme podávat s mlékem. Z jahod lze připravit marmeládu, džem, zavařeniny či sirupy. Používají se do celé řady dezertů a také do salátů.
Mladé listy jahodníku se často suší a používají se na přípravu čaje.
Lék na dnu a revmatismus
Nálev na tyto choroby se připraví tak, že se vezme špetka sušených listů jahodníku, zalije se 250 ml vařící vody a nechá se 15 minut odstát. Poté tekutinu scedíme přes jemné plátno a vypijeme. Nálev lze osladit podle chuti.
Lék na vodnatelnost či žloutenku
Odvar na pití proti těmto chorobám si připravíte tak, že 10 g sušeného oddenku z jahodníku povaříte 5 minut ve 250 ml vody. Po patnácti minutách můžete vypít.
Lék na škrkavky
Zde je nutné smíchat 30 g jahodníkových listů, 30 g máty peprné, 15 g natě krtičníku, 10 g natě pelyňku a 5g konitrudu lékařského. Směs těchto bylin se pořádně promíchá. Jednu lžíci z ní použijte na půl litru vody, povařte a nechte 10 minut odstát. Pijte polovinu večer a druhou polovinu ráno nalačno.
Lék na akné
Ve čtvrt litru vody rozmačkejte 50 g jahod a nechte 15 minut odstát. Poté přeceďte a vymačkejte. Takto vzniklou šťávou si večer před spaním omyjte obličej.
Pro zklidnění
Z listů a kořenů jahodníku se připraví nálev. Po něm se někdy zbarví moč červeně – je to ale zdraví neškodné.
Zdravotní účinky jahodníku
Zdravotní účinky jahodníku jsou mírně odlišné podle toho, kterou část použijeme. K léčbě se používá především list (Folium fragariae), dále květ (Flos fragariae), kořen (Radix fragariae) a konečně někdy i plod (Fructus fragariae). Listy se používají k povzbuzení chuti k jídlu, čistí také krev. Plody, které označujeme jako jahody, se používají při horečce (tiší žízeň a zchlazují organismus) a jako ochranný prostředek proti revmatismu a dně.
Jahody obsahují tuky, bílkoviny, železo, ale také vitamín C a kyselinu šťavelovou. Právě tato kyselina je zodpovědná za mnohé alergické reakce (nebo kopřivku u citlivějších lidí). Podávání jahod s mlékem nebo se smetanou ruší účinky této kyseliny.
Na léčbu močových kamenů se připravuje následující směs: Každé ráno a večer si postižená osoba má dopřát dvě lžíce žitné kořalky s jahodovou šťávou.
Jahodník se dále používá na čištění moči, posílení funkce srdce a žluče, zastavuje krvácení a průjem, snižuje teploty a účinně zbavuje škrkavek. Používá se vnitřně i zevně (v tomto případě čistí a hojí).
Čtvrt až jeden litr jahod denně se používá u jaterních chorob, ale také při střevních a slezinových onemocněních. Jíst by je měli také lidé, kteří nemají dostatek železa.
Závěr
Plody jahodníku nejsou to jediné, co je na rostlině tak výživné. Pokud vytvoříte vhodné podmínky, můžete si lesní jahody pěstovat také doma. Nevyžadují žádnou zvláštní péči a je to poměrně snadné. Budete tak mít vždycky na dosah jak její významné léčivé účinky, tak také skvělou chuť a vůni těchto plodů, které můžete použít například k oživení skalky. Jahody se hodí pro každého – obsahují dobře rozpustný cukr, který se hodí i pro diabetiky. Lesní jahody jsou vynikajícím doplňkem jakékoli zahrady, ať už si ovoce vychutnáváte vy nebo vaši přátelé z přírody.
Foto
Více fotografií jahodníku obecného naleznete pod tímto odkazem.
Zdroje
Jahodník obecný – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jahodn%C3%ADk_obecn%C3%BD
Wild Strawberry. Phytochemicals [online]. Dostupné z: https://www.phytochemicals.info/plants/wild-strawberry.php
medicinal herbs: WILD STRAWBERRY – Fragaria vesca. Medicinal herbs – natural healing power [online]. Dostupné z:http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/f/fragaria-vesca=wild-strawberry.php
Fragaria vesca (wild strawberry). CABI.org [online]. Copyright ©H. Zell [cit. 09.08.2019]. Dostupné z:https://www.cabi.org/isc/datasheet/24409
Wild Strawberry, Fragaria vesca – Flowers – NatureGate. 301 Moved Permanently [online]. Copyright © Copyright [cit. 09.08.2019]. Dostupné z: https://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/wild-strawberry
Wild Strawberries | LoveToKnow. [online]. Copyright © 2006 [cit. 09.08.2019]. Dostupné z:https://garden.lovetoknow.com/wiki/Wild_Strawberries
How to Get & Plant Wild Strawberries | Home Guides | SF Gate. Home Guides | SF Gate [online]. Dostupné z:https://homeguides.sfgate.com/plant-wild-strawberries-60171.html
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.