Bylinky

Jahodník obecný můžete pěstovat nejen pro skvělé plody

Jahodník obecný (Fragaria vesca) je známý taktéž pod názvem lesní jahoda. Tato vytrvalá rostlina je z čeledi růžovitých (Rosaceae). Typická je především svými chutnými, sladkými, červenými plody, pro lékařské využití a v bylinkářství se ale používají také jiné části rostliny. Oproti zahradním jahodám jsou plody této rostliny mnohem menší.

Jahodník obecný je běžnou rostlinou, která roste na otevřených polích, v lesích a dokonce i na našich dvorech. Někteří lidé považují tuto rostlinu za plevel – někteří jí dokonce mylně považují za jedovatou. Přesto je to mnohem víc než to. Jahody jsou například oblíbeným léčivem mnoha ptáků, zvířat i lidí. Jahody jsou jedlé a chutné. Existuje však podobná rostlina zvaná indická falešná jahoda, která má žluté květy. Ty se pak přemění v bobule s malou či žádnou chutí.

Historie jahodníku

Listy jahodníku se dříve používaly jako náhrada drahého čínského čaje. Historie lesních jahod začíná před tisíci lety. Různé druhy jahod pocházejí z celého světa. Ve starověké Jižní Americe byly využívány k obchodování, zatímco v Severní Americe byly léčivé a sloužily k podpoře plodnosti. Lesní jahody byly používány v Asii již před 5 000 lety jako lék. Listy byly použity k přípravě detoxikačního čaje a čaje proti stárnutí. Ve starém Římě léčily divoké bobule špatný dech a zažívací potíže.

květy jahodníku obecného
Autor fotografie: © Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0, Link

V Severní Americe je divoká jahoda Fragaria virginiana. Tato malá jahoda byla převzata v šestnáctém století z Francie a smíšena s druhem Fragaria chilioensis. Tím se vytvořila zahradní jahoda, jak ji známe dnes. Toto stvoření bylo náhodné, ale vyústilo v nový druh, který rázně rostl a produkoval velké, chutné bobule.

Popis rostliny

Jahodník obecný je vytrvalá bylina, která dosahuje výšky až 30 centimetrů. Vyskytuje se v hájích, na okrajích lesů, na pasekách a mýtinách. Oddenek má nahnědlou barvu a skládá se z četných bezlistých šlahounů. Tyt zapouštějí do země kořínky a jejich prostřednictvím se rostlina množí. Listy jsou třídílné, mají pilovité okraje. Stvoly jsou oblé a chlupaté, květy pak jsou bílé a pravidelné. Květy se skládají z pěti okvětních lístků, rozvíjejí se od dubna do července. Květy mají uprostřed lůžko, které se po odkvetení mění v plod – ten pak nazýváme jahodou. V jahodě se nalézají malé četné nažky. Plody jsou sladkokyselé a mají velmi příjemnou vůni.

Pěstování

Jahodník se množí šlahouny nebo semeny. Pokud se rozhodneme pro semena, pak je třeba je zasadit brzy na jaře ve skleníku. Semeno klíčí čtyři nebo i více týdnů. Sazenice jsou nejprve velmi malé a pomalu rostou, poté se jejich růst zrychlí. Až budou dostatečně velké, vysaďte je do jednotlivých květináčů. V létě je pak můžete zasadit ven.

Šlahouny se vysazují nejlépe v červenci či srpnu, aby se rostliny mohly v následujících letech osadit plodinou. V případě potřeby je lze přesunout i na jaře následujícího roku, nemělo by však v prvním roce plodit ovoce.

květ jahodníku obecného
Květ jahodníku obecného

Samotné pěstování je velmi jednoduché. Jahodník dává přednost slunci před stínem a má rád bohatou půdu, která je vlhká. Toleruje však i mírně suché podmínky. Pokud vaše půda špatně odtéká, pomůže úprava organickou hmotou.

Poté stačí rostlinu udržovat ve vlhké půdě. Během zimy v chladnějších klimatických podmínkách můžete zkusit mulčování slámou nebo volnými listy. Zralé bobule lze sklízet kdykoli během dubna až června. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C a lze je použít na cereálie, palačinky, ovocný salát, omáčky a další. Po ustavení vyžaduje divoká jahoda jen malou péči, stačí ji udržovat napojenou během horkého počasí a při nošení ovoce.

Sklizeň

Listy sbíráme na jaře – v květnu a v červnu (jen u jahodníku, který roste divoce). Tyto listy se dále suší ve stínu (teplota při sušení nesmí přesáhnout 40 °C). Plody rostou v průběhu léta. Pokud chcete sbírat květy, pak nejvhodnějším obdobím je duben až červenec.

jahodník obecný
Autor fotografie: Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0, Link

Recepty: Jahodník v kuchyni

Plody jahodníků (lesního i zahradního) jsou velice známým a oblíbeným ovocem, které se u nás hojně používá. Ovoce lze konzumovat samotné nebo s cukrem či smetanou. Jsou dobrým doplňkem k vínu a šampaňskému. Avšak jahody jsou také silným alergenem a někteří lidé z něj mohou dostat kopřivku. Účinek jahod jako alergenu lze snížit tím, že jahody budeme podávat s mlékem. Z jahod lze připravit marmeládu, džem, zavařeniny či sirupy. Používají se do celé řady dezertů a také do salátů.

Mladé listy jahodníku se často suší a používají se na přípravu čaje.

Lék na dnu a revmatismus

Nálev na tyto choroby se připraví tak, že se vezme špetka sušených listů jahodníku, zalije se 250 ml vařící vody a nechá se 15 minut odstát. Poté tekutinu scedíme přes jemné plátno a vypijeme. Nálev lze osladit podle chuti.

Lék na vodnatelnost či žloutenku

Odvar na pití proti těmto chorobám si připravíte tak, že 10 g sušeného oddenku z jahodníku povaříte 5 minut ve 250 ml vody. Po patnácti minutách můžete vypít.

Lék na škrkavky

Zde je nutné smíchat 30 g jahodníkových listů, 30 g máty peprné, 15 g natě krtičníku, 10 g natě pelyňku a 5g konitrudu lékařského. Směs těchto bylin se pořádně promíchá. Jednu lžíci z ní použijte na půl litru vody, povařte a nechte 10 minut odstát. Pijte polovinu večer a druhou polovinu ráno nalačno.

Lék na akné

Ve čtvrt litru vody rozmačkejte 50 g jahod a nechte 15 minut odstát. Poté přeceďte a vymačkejte. Takto vzniklou šťávou si večer před spaním omyjte obličej.

Pro zklidnění

Z listů a kořenů jahodníku se připraví nálev. Po něm se někdy zbarví moč červeně – je to ale zdraví neškodné.

jahodník
Autor fotografie: Oxfordian KissuthCC BY-SA 3.0, Link

Zdravotní účinky jahodníku

Zdravotní účinky jahodníku jsou mírně odlišné podle toho, kterou část použijeme. K léčbě se používá především list (Folium fragariae), dále květ (Flos fragariae), kořen (Radix fragariae) a konečně někdy i plod (Fructus fragariae). Listy se používají k povzbuzení chuti k jídlu, čistí také krev. Plody, které označujeme jako jahody, se používají při horečce (tiší žízeň a zchlazují organismus) a jako ochranný prostředek proti revmatismu a dně.

Jahody obsahují tuky, bílkoviny, železo, ale také vitamín C a kyselinu šťavelovou. Právě tato kyselina je zodpovědná za mnohé alergické reakce (nebo kopřivku u citlivějších lidí). Podávání jahod s mlékem nebo se smetanou ruší účinky této kyseliny.

Na léčbu močových kamenů se připravuje následující směs: Každé ráno a večer si postižená osoba má dopřát dvě lžíce žitné kořalky s jahodovou šťávou.

Jahodník se dále používá na čištění moči, posílení funkce srdce a žluče, zastavuje krvácení a průjem, snižuje teploty a účinně zbavuje škrkavek. Používá se vnitřně i zevně (v tomto případě čistí a hojí).

Čtvrt až jeden litr jahod denně se používá u jaterních chorob, ale také při střevních a slezinových onemocněních. Jíst by je měli také lidé, kteří nemají dostatek železa.

jahodník
Autor fotografie: ArvindCC BY-SA 3.0, Link

Závěr

Plody jahodníku nejsou to jediné, co je na rostlině tak výživné. Pokud vytvoříte vhodné podmínky, můžete si lesní jahody pěstovat také doma. Nevyžadují žádnou zvláštní péči a je to poměrně snadné. Budete tak mít vždycky na dosah jak její významné léčivé účinky, tak také skvělou chuť a vůni těchto plodů, které můžete použít například k oživení skalky. Jahody se hodí pro každého – obsahují dobře rozpustný cukr, který se hodí i pro diabetiky. Lesní jahody jsou vynikajícím doplňkem jakékoli zahrady, ať už si ovoce vychutnáváte vy nebo vaši přátelé z přírody.

Zdroje

Jahodník obecný – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jahodn%C3%ADk_obecn%C3%BD

Wild Strawberry. Phytochemicals [online]. Dostupné z: https://www.phytochemicals.info/plants/wild-strawberry.php

medicinal herbs: WILD STRAWBERRY – Fragaria vesca. Medicinal herbs – natural healing power [online]. Dostupné z:http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/f/fragaria-vesca=wild-strawberry.php

Fragaria vesca (wild strawberry). CABI.org [online]. Copyright ©H. Zell [cit. 09.08.2019]. Dostupné z:https://www.cabi.org/isc/datasheet/24409

Wild Strawberry, Fragaria vesca – Flowers – NatureGate. 301 Moved Permanently [online]. Copyright © Copyright [cit. 09.08.2019]. Dostupné z: http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/wild-strawberry

Wild Strawberries | LoveToKnow. [online]. Copyright © 2006 [cit. 09.08.2019]. Dostupné z:https://garden.lovetoknow.com/wiki/Wild_Strawberries

How to Get & Plant Wild Strawberries | Home Guides | SF Gate. Home Guides | SF Gate [online]. Dostupné z:https://homeguides.sfgate.com/plant-wild-strawberries-60171.html

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Hlaváčová

Zahradničení a bylinky jsou mojí dlouholetou zálibou. Bylinky pěstuji již léta a věřím, že jejich nespornou výhodou je jejich nenáročnonost (rostou často jako plevel). Má zahrádka se stále rozrůstá, protože neustále hledám informace o nových bylinkách. A protože si své poznatky nechci nechávat pro sebe, rozhodla jsem se, že se o ně s vámi podělím.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button