Jahodník obecný je trvalka, kterou zdobí od dubna přes celé léto drobné bílé kvítky. K léčebným účelům se využívají plod a listy. Listy obsahují velké množství tříslovin, flavonoidy, vitamín C, draslík, železo a malé množství silic. V plodech se nacházejí aromatické látky, železo, některé další důležité minerály (vápník, fosfor, zinek), cukry, pektiny, organické kyseliny (jablečná, salicylová, citronová, šťavelová) a vitamíny (A, B, C, E).
Listy se trhají i s řapíkem a to v době květu rostliny a následně se suší v tenkých vrstvách na stinném místě. V případě umělého sušení je maximální teplota 40ºC. Usušené se pak skladují na suchém a temném místě.
Plody patří mezi ovoce bobulové a konzumujeme čerstvé a jsou vhodné také pro přípravu dezertů, ovocných salátů či koktejlů. Lze z nich vyrobit marmelády a džemy, kompoty nebo víno. Kromě toho nám nabízejí celou řadu zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně celulóza, voda, organické kyseliny (jablečná, citronová, chininová, šťavelová, salicylová), vitamíny (A, B, C, E), minerály ( vápník, fosfor, železo, zinek, bor, draslík). Výhodou je malé množství sacharidů.
Léčivé účinky
Jahodník se využívá v lidovém léčitelství díky celé řadě zdravotních výhod, které nám nabízí. Patří mezi ně protizánětlivé účinky, podpora látkové výměny, pomoc při žaludečních obtížích, zánětech ledvin a močových cest, při ženských obtížích, účinky močopudné, podpora organismu během rekonvalescence nebo pomoc při snižování krevního tlaku.
Detoxikační vlastnosti, které jahodník nabízí, se ve většině případů využívají v kombinaci s ostružiníkem nebo maliníkem.
Používání
Vnitřní použití
Pro tyto účely se využívá především jako nálev, jež se připravuje z listů – 1 čajovou lžičku sušených listů zalijeme šálkem vroucí vody a necháme odstát po dobu 15 minut. Popíjíme 1-2x denně.
- Čajový odvar pro posílení organismu, zklidnění a pročištění krve
Suroviny pro přípravu:
- 2 čajové lžičky sušeného kořene
- 250 ml vody
Postup přípravy:
Sušenou drogu povaříme 10 minut ve vodě a 15 minut necháme vylouhovat. Popíjíme 1-2x denně.
- Lahodná čajová směs
Suroviny pro přípravu:
- 5 dílu jahodníku
- 3 díly šípku
- 2 díly maliníkového listu
- 1 díl květních plátků z šípkové růže
- šťáva z 1/2 citronu
- med nebo hnědý cukr na dochucení
Postup přípravy:
2 lžíce směsi přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme louhovat po dobu 15 minut v zakryté nádobě. Následně scedíme a přidáme citronovou šťávu, případně med či hnědý cukr. Čaj můžeme pít teplý, ale i studený. Skvěle zažene žízeň.
Vnější použití
Odvar z jahodníku se používá jako hojivý obklad. Lze jej přikládat na rány, které mokvají. Je vhodným pomocníkem při krvácivých hemoroidech.
V případě, že trpíte potížemi v podobě zápachu z úst, lze odvar použít jako kloktadlo.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos