Jídlo a receptyPřírodní léčba

Kopr je chutná přísada i lék, který využijete po celý rok

Kopr vonný si každý z nás spojí s, někým nenáviděnou a někým zase milovanou, koprovou omáčkou nebo nakládanými okurkami. Málokdo však ví, že je to bylinka, která má také léčivé účinky a dokonce ji lze využít i v přípravcích určených k péči o tělo.

Kopr v lidovém léčitelství

Tato nenápadná, avšak aromatická rostlinka pomáhá proti žaludečním potížím, zlepšuje trávení, bojuje proti nespavosti a kolice.

Koprová voda

Suroviny pro přípravu:

  • 13 kusů rozmělněných koprových semínek
  • 225 ml vody

Postup přípravy:

Rozmělněná semínka svaříme ve vodě, necháme ustát a po vychladnutí slijeme. Proti výše uvedeným obtížím se podává dospělým 15 ml a dětem 5 ml vody.

Koprový čaj

Lze jej popíjet proti nespavosti – 2-3 dl před spaním, při zažívacích obtížích, proti plynatosti, jako uklidňující prostředek proti stresu.

Suroviny pro přípravu:

  • 1-2 lžičky rozdrcených koprových semínek
  • 0,2 -0,3 litru vroucí vody

Postup přípravy:

Rozdrcená semínka vložíme do vroucí vody a necháme louhovat po dobu 15 minut. Následně scedíme a popíjíme.

Kopr v péči o tělo

Koprová koupel pro posílení vlasů a nehtů

Suroviny pro přípravu:

  • 1 polévková lžíce mírně drceného koprového semínka
  • 1 šálek vroucí vody

Postup přípravy:

Rozdrcené semínko zalijeme vodou, necháme několik hodin louhovat a následně přecedíme.

Nálev je vhodný pro oplachování umytých vlasů. V mírně vlažném nálevu si můžeme koupat ruce nebo konečky prstů.

Kopr v kuchyni

Kromě klasické koprovky či nakládaných okurek můžeme kopr, především jeho mladé listy, použít při přípravě ryb, k syrové zelenině, do mléčných omáček nebo polévek, do pomazánek či salátů.

Tzatziki

Tato původem řecká pochoutka se podává jako předkrm. Je to však také vhodná příloha k pokrmům z masa mezi něž patří gyros či souvlaki. Základ tvoří čerstvá nastrouhaná okurka a řecký jogurt. K této směsi se pak přidávají další přísady.

Suroviny pro přípravu:

  • sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 ml panenského olivového oleje
  • 300 g strouhané okurky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 350 g řeckého jogurtu, lze nahradit 200 g měkkého tvarohu nebo 200 g bílého jogurtu přes noc odkapaného
  • 1 lžíce na jemno nasekaného kopru

Postup přípravy:

Okurku nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na jemné nudličky. Smícháme všechny ostatní přísady. Z okurky vymačkáme vodu a přidáme do vzniklé směsi, vše řádně promícháme a necháme vychladit v lednici.

Cuketa na grilu

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg menších cuket
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 5 stroužků česneku
  • pálivá paprika mletá
  • sůl a pepř dle chuti
  • kopr

Postup přípravy:

Neoloupané cukety rozkrojíme podélně, nakrájíme na slabší plátky, které osolíme a necháme hodinu uležet ve vhodné nádobě.

Mezitím si, z ostatních přísad, připravíme marinádu. Cukety po hodině slijeme, naložíme do marinády a necháme nějakou dobu uležet. Následně můžeme ugrilovat. Jsou vhodné jako příloha k masu.

Pomazánka

Suroviny pro přípravu:

  • sůl dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • jemně drcený kopr
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 avokáda

Postup přípravy:

Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou, přilijeme citronovou šťávu, přidáme na drobno nasekaný česnek a kopr, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Mažeme na chléb či toasty.

Jak kopr uchovávat na zimu

Pokud máte bohatou úrodu kopru a chcete si jej uchovat i pro zimní období. Lze to hned několika způsoby. Sklizenou nať můžete velmi dobře sušit ve stínu nebo uměle. Teplota však nesmí přesáhnout 35ºC, to pak ztrácí éterické oleje, které mu dávají jeho vůni. Sušený kopr pak skladujeme v nádobách, které dobře těsní.

Další možností je konzervace do soli či octa.

Kopr v soli

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg čerstvého kopru
  • 250 g soli

Postup přípravy:

Kopr řádně propláchneme pod studenou vodou a necháme jej důkladně okapat. Následně jej zbavíme silnějších stonků a nasekáme na drobno. Promícháme jej se solí a napěchujeme do malých skleniček. Směs necháme chvíli stát, dokud nepustí šťávu. Na povrch každé skleničky nasypeme vrstvu soli, pečlivě uzavřeme víčkem nebo utěsníme pomocí celofánu a uložíme na chladné a tmavé místo.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button