Šťáva nebo lák – nikdy tuto vodu z okurek nevyhazujte. Disponuje totiž tolik zdraví prospěšnými funkcemi, že budete ještě koukat.

  1. Uklidňuje popálenou kůži, pokud jste to přehnali se sluncem. Stačí lák aplikovat na postižené místo za pomocí vatového tamponu.
  2. Výborný je lák také v koktailu – smíchejte jej s pár kostkami ledu, panákem vodky a dvěma lžícemi onoho láku.
  3. Funguje také jako lék na kocovinu – po večírku si tak dopřejte lok okurkové šťávy.
  4. Křeče a bolesti svalů léčí zejména sportovci za pomoci 1/4 sklenice okurkového láku. Ten lze smíchat také s vodou.
  5. Léčí žaludek – usrkávejte lák vždy před jídlem a zbavíte se žaludečních problémů.
  6. Léčí bolesti krku a nachlazení – a to již jedna lžíce! Ocet v láku je totiž podobně účinný jako klasický sirup proti kašli.
  7. Okurková šťáva je také perfektní jako zálivka do salátů. Nebo ji smíchejte s jogurtem – vznikne vám tak zálivka na maso nebo příloha k fondue. Lák lze využít také jako marinádu pro maso, můžete v něm i vařit ryby.
  8. Lák z okurek pomáhá také udržovat potraviny déle čerstvé. Konzervuje zeleninu, postačí jej dochutit navíc cibulí nebo česnekem.
  9. Praktický je i v domácnosti – umí vyčistit měděné předměty.
  10. Zabíjí plevel, a zároveň hnojí. Pomáhá totiž k rozkvětu lilií, petrklíčů či vlčího bobu – ty milují kyselou zeminu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ