Proteiny – bílkoviny tvoří důležitou část naší stravy. Tvoří základní stavební jednotku pro naše tělo, společně s dalšími částmi stravy (sacharidy, tuky, minerály a stopové prvky, vitaminy). Pomáhají v podpoře buněčného metabolismu a tvoří základ svalové hmoty. Můžeme je získat jak z potravin živočišného, tak i rostlinného původu. Že jsou obsažené v mase, to ví každý z nás. Víte však, které potraviny rostlinného původu nabízejí vyšší obsah bílkovin?
Quinoa
Kromě toho, že je považována za superpotravinu, je bezlepková a nabízí i kompletní proteiny. Jedná se o velmi starou obilovinu, jejíž domovinou je oblast Jižní Ameriky. Jako potravinu ji využívali již starobylí Inkové a Aztékové. Obsahuje velké množství výživových látek a je dokonalou náhradou pro rýži. Kromě proteinů obsahuje bioflavonoidy, vitamíny, minerály a stopové prvky (vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek), vlákninu, esenciální aminokyseliny, saponiny nebo složité sacharidy.
Díky kompletnímu proteinu je to dokonalá podpora růstu svalové hmoty. Je vhodnou volbou jak pro celiaky, tak i vegetariány, vegany nebo sportovce. Pomáhá podporovat zdravý metabolismus a regeneraci tkání. Je to přirozený zdroj omega-3 kyselin.
Brokolice
Opět se jedná o superpotravinu, která je dostupná celoročně a dá se upravovat různými způsoby. Kromě vyššího obsahu proteinu nabízí samozřejmě vlákninu, vitamíny (A, B, C, K), vápník, antioxidanty, fytoestrogen a sloučeniny, které pomáhají jako prevence proti cukrovce a srdečním chorobám. Výhodou je nízký obsah cukrů a tuků. Antioxidanty mají, kromě jiného, protizánětlivé účinky. Také podporuje detoxikaci. K dostání je v obchodech celoročně, ale můžeme si ji vypěstovat i na zahrádce.
Luštěniny a celozrnné obiloviny
Skupinu luštěnin asi není potřeba představovat. Co však bychom mohli zařadit mezi celozrnné obiloviny? Do této kategorie patří již výše zmiňovaná quinoa, teff, nebo různé druhy rýže).
Z luštěnin jsou pak ideální volbou čočka, fazole nebo sója. Ty nabízejí vysoký obsah proteinů.
Listová zelenina
Především špenát. Kromě vysokého obsahu bílkovin nabízí betakaroten, vitamíny (C, E) minerály a stopové prvky (železo, hořčík, mangan) a kyselinu listovou. Také je to přirozený zdroj chlorofylu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.