Naše babičky uměly každou surovinu využít na maximum. Inspirujte se jimi a přestaňte vyhazovat skořápky od vlašských ořechů. K čemu se dají použít?
Co budete potřebovat k výrobě domácího ořechového čaje?
Když vás přepadne kašel a nachlazení, saháte po bylinkových čajích, zázvoru a medu? Přidejte do svého arzenálu také domácí ořechový čaj. K jeho přípravě budete potřebovat skořápky od vlašských ořechů a pokud si ho budete chtít trochu vylepšit, přijde vám vhod také například skořice.
Jak si připravit ořechový čaj?
Skořápky od vlašských olejů nejdříve pořádně propláchněte a ty nevzhledné rovnou vyhoďte. Jakmile budou skořápky čisté, vysypte je do misky a zalijte vodou. Takto je nechte louhovat alespoň pod dobu 12 hodin. Po uplynutí doby louhování si připravte hrnec, do kterého nalijete vodu a nasypete ořechové skořápky. Držte se snadného poměru: půl litru vody na dvě hrsti skořápek. Skořápky vařte ve vodě tak dlouho, dokud tekutina nezíská sytou hnědozlatou barvu. Počítejte s tím, že vám to zabere přibližně čtvrt hodiny. Až bude čaj hezky zlatohnědý, sundejte hrnec z plamene a počkejte, dokud trochu nevystydne. Pak již stačí přes cedník slít obsah hrnce do hrníčku a pochutnat si na lahodném ořechovém čaji.
Tipy, jak si ořechový čaj vylepšit
Během vaření čaje můžete do hrnce přidat i další věci.
- Výborně chutná ořechový čaj se skořicí. Do hrnce vhoďte celý svitek, případně přidejte sypkou skořicovou směs.
- Máte doma šípky? Vylepšete si chuť domácího ořechové čaje tím, že jich několik přidáte do hrnce a necháte společně se skořápkami povařit.
- Pokud vás chuť ořechového čaje neosloví, přidejte si do něj lžíci medu.
Proč pít ořechový čaj?
Napadá vás, proč si vlastně domácí ořechový čaj ze skořápek vyrábět? Tento voňavý a lahodný nápoj má celou řadu výhod.
Úleva při silném kašli
Až vás příště zase potká silný kašel, kterého se budete chtít co nejdříve zbavit a dopřát si úlevu, uvařte si šálek ořechového čaje. Uvidíte, že vám skutečně uleví.
Nastartujete správné funkce svého mozku
O vlašských ořeších se ví, že mají pozitivní vliv na lidský mozek. Není proto náhoda, že vlašské ořechy skutečně lidský ořech svým vzhledem připomínají. Tyto malé mozečky dokážou snížit hladinu oxidačního stresu, bojují s volnými radikály, jsou účinnou prevencí vzniku Parkinsonovy choroby a dokonce dokážou snížit příznaky deprese. Chcete-li být v psychické pohodě, konzumujte nejen vlašské ořechy, ale využívejte také jejich skořápky.
Doplníte si hladinu jódu
Trápí vás nedostatek jódu a chcete ho do svého těla dostat také jinak, než pouze s pomocí doplňků stravy? Hádejte, která potravina má bohatý obsah jódu. Pokud si budete ořechový čaj ze skořápek připravovat pravidelně, hodnoty jódu ve vašem těle se dostanou na správné hodnoty.
Snížíte riziko vzniku cukrovky 2. typu
Vlašské ořechy pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Máte-li genetické předpoklady k vzniku cukrovky 2. typu, zařaďte do svého jídelníčku vlašské ořechy a ořechový čaj. Kromě regulace hladiny cukru v krvi také dojde k snížení chuti na sladké.
Zbavíte se šedin
Ořechový čaj nemusíte pouze pít, pokud vás trápí šediny, můžete ho využít také jako přeliv. Připravte si dostatečné množství odvaru ze skořápek z vlašských ořechů a přelijte si ho přes vlasy. Následně si vlasy zabalte do ručníku a nechte dvě hodiny působit. Po dvou hodinách vlasy umyjte vodou, šamponem a upravte obvyklým způsobem.
Připravte si lahodný ořechový čaj a využijte vlašské ořechy skutečně na maximum. Než se pustíte do vaření, skořápky důkladně omyjte pod vodou a nechte je ideálně přes noc louhovat v misce s vodou.
Zdroj textu: www.healthline.com, www.idnes.cz
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.