Jarní únava se objevuje jako následek vyčerpání našeho organismu během zimního období. V tomto čase nám chybí sluneční paprsky, také strava je těžší a oslabuje tak naše trávení. To je potřeba na počátku jarního období nastartovat a trochu mu ulevit. Ideální volbou jsou přírodní prostředky.
Bojujte s jarní únavou přírodní cestou
Zima je dlouhá a vy už se nemůžete dočkat jara. Najednou však na vás padá únava. Jak proti ní bojovat? Podívejte se na některé tipy.
Dopřejte tělu odpočinek a spánek
Nejzásadnější prevenci proti únavě představuje dostatečný spánek a to nejen o víkendu, ale i během pracovního týdne. Dopřejte svému tělu každý den alespoň 7 hodin kvalitního spánku. Podpoříte jej pravidelností k uléhání i vstávání.
I odpočinek hraje v prevenci proti únavě velkou roli. Součástí zdravého životního stylu jsou sportovní aktivity, což je forma aktivního odpočinku, nicméně naše tělo potřebuje, alespoň jednou týdně, odpočinek absolutní. Zkuste si napustit vanu plnou teplé vody, s přídavkem relaxačních bylinek nebo si pusťte vaši oblíbenou hudbu, pohodlně se usaďte a poslouchejte. Dostatek odpočinku nabízí i četba.
Podpořte hormony štěstí
Pokud budete šťastní, žádná únava si na vás nepřijde. Mezi hormony štěstí se řadí endorfin, serotonin, dopamin a adrenalin a jejich vyplavování podpoříte pohybem a zdravou stravou.
Změňte svůj jídelníček
Během zimního období se na jídelníčku objevují potraviny, které zahřejí naše tělo. V předjaří bychom měli tento jídelníček pomalu začít měnit. Objevit by se v něm mělo více ovoce a zeleniny. Jakmile se to v přírodě začne zelenat, vyrazte na mladé lístky kopřiv, ze kterých je vynikající špenát. Zeleninový salát můžete obohatit o listy pampelišek. Chutné pesto na těstoviny si připravíte z lístků medvědího česneku. Nezapomínejte ani na luštěniny nebo ovesné vločky.
Pozor si dejte i na dostatečný přísun tekutin. Jejich malé množství může být také jednou z příčin jarní únavy. Vhodnou volbou jsou nápoje neslazené, ideálně voda nebo bylinné čaje. Organismus povzbudí zázvor, šípek, šalvěj nebo máta.
Dopřejte si vitamín D
Velkým zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Toho je však během zimy velmi málo. Je tedy nutno tento důležitý vitamín tělu dodat jiným způsobem. Mezi přírodní zdroje patří některé druhy potravin, především pak mořské ryby (makrela, tuňák, losos), mořské plody (krevety, ústřice), mléčné produkty, vejce, houby nebo hovězí játra.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.