Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Jak předcházet mozkové mrtvici?

Mozková mrtvice patří mezi velmi závažné zdravotní stavy. Může způsobit omezení nebo dokonce ztrátu pohyblivosti, řeči nebo dokonce smrt. Existuje nějaká prevence? Mrtvice vzniká v případě, že se ucpe nebo praskne některá z cév vedoucích do mozku a dojde tak k přerušení přívodu kyslíku. Může však prasknout nebo se ucpat i některá céva nacházející se uvnitř mozku. Následkem toho dochází k poškození mozkové tkáně.

Jak snížit riziko vzniku mozkové mrtvice?

Důležitou prevenci představuje pohyb a cvičení. Zapomínat nesmíme ani na vhodný životní styl, bez shonu a stresu, s dostatkem spánku. Také stravovací návyky hrají velkou roli. Jejich změna je nejjednodušším krokem ke snížení vzniku mozkové mrtvice. Jaké potraviny je tedy vhodné zařadit do našeho jídelníčku?

Olivový olej

Středomořská strava je již velmi dlouhou dobu považována za jednu z nejzdravějších. Jedná se o kuchyni spojenou se zeměmi jako je Itálie, Španělsko, Řecko nebo Libanon. Zde se pro přípravu pokrmů používá kvalitní olivový olej lisovaný za studena. Obsahuje velké množství prospěšných mononenasycených sloučenin, které pomáhají v boji proti zánětům a také snižují hladinu škodlivého cholesterolu v těle. Tím dochází ke snižování rizika ucpání cév.

Ryby

Ryby patří také do skupiny potravin, které jsou považovány za zdravé a to v kulturách celého světa. Obsahují zdravé omega-3 tuky, které podporují kardiovaskulární zdraví i zdraví mozku. Pravidelná konzumace ryb, alespoň jednou týdně, může snížit riziko vzniku mozkové mrtvice. Zdravé omega-3 tuky můžeme získat také konzumací rybího oleje. Mezi vhodné druhy ryb se řadí losos, treska, makrela, tuňák nebo pstruh.

Ovoce a zelenina

Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny, postrádají nezdraví tuky a cukry. Zelenina je ještě zdravější, především pak zelené a žluté druhy. Ty mají významný podíl na snížení rizika výskytu mozkové mrtvice.

Pokud z jídelníčku vyřadíme potraviny průmyslově zpracované a budeme konzumovat větší množství čerstvé zeleniny, ovoce a rybího masa a při přípravě pokrmů používat olivový olej, dodáme tělu látky potřebné pro jeho správné fungování a vyhneme se tak nejen mozkové mrtvici, ale i dalším zdravotním obtížím.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button