Přírodní léčba

Jak nejlépe bojovat proti kocovině? Poradíme Vám

Nastává období léta, grilování a zahradních party, či diskoték na plážích. K tomu všemu patří alkohol, který nejen že doplní naše gurmánské zážitky, ale navodí tu správnou letní atmosféru a náladu. Co však dělat, když to s přísunem alkoholu přeženeme? Komu z nás se to nestalo a nevyrobil si pořádnou kocovinu? A jak její důsledky co nejlépe a nejrychleji eliminovat?

Co je vlastně kocovina?

Bolesti hlavy, žaludeční nevolnost, pocit hrozné žízně a motání hlavy, celkové oslabení až třes. Ano, to jsou základní příznaky kocoviny. Ale proč tomu tak je? Alkohol v našem organismu způsobí chemické reakce, které nám zpočátku navodí příjemný pocit euforie, dobré nálady. Po odeznění těchto látek ale nastává ta horší část – organismus se snaží zbavit nežádoucích látek. Alkohol bere tělu velké množství energie – proto se dostavuje pocit vyčerpání. Buňky jater přestanou vyrábět glukózu a dojde k výraznému poklesu hladiny krevního cukru – což přináší stavy špatné nálady až deprese. Alkohol dehydratuje a buňky našeho těla se brání tím, že natahují veškerou vodu –včetně těch mozkových – proto nám třeští hlava. Alkohol působí na naše motorické funkce a výrazně je oslabuje. Proto to motání hlavy, či celého těla.

Zajímavé jak, jak vznikl název kocovina. V 18. století působil v Mladé Boleslavi velmi neoblíbený hejtman Kotz. Proti němu mladí lidé páchali různé výtržnosti- původně se jim říkalo kočičiny – z toho pak vznikla kocovina. Původně tedy znamenalo výtržnost. V 19. století se pak převzalo i slovo katzer –kocour, které se užívalo pro poalkoholový stav.

Prevence kocoviny

Víme-li, že půjdeme na party, která se bez alkoholu neobejde – pořádně se předtím najezme, ideálně něčeho mastného a napijme. Dobré je být odpočatý a vyspalý. Doporučuje se dát si 2-3 gramy vitamínu C a také alespoň dva dny předtím užívat vitamín B. Při pití alkoholu se vyvarujte konzumace sladkých jídel. Nejdůležitější naposled – v průběhu popíjení alkoholu pijme čistou vodu, obecně platí – sklenku alkoholu střídáme se sklenkou vody.

Jídla, která nám s příznaky kocoviny pomohou

Voda

Především – pokud jsme navzdory preventivním opatřením dehydratováni – pijme! Pijme vody, abychom naředili toxiny a mohli je vyplavit.

Káva

V podvědomí mnoha lidí zůstává, že na kocovinu je dobrá káva. To však není pravda. Pravá káva více dehydratuje a akorát urychluje účinky alkoholu. Mnohem lepší je dát si cappuccino, nebo latté – kofein v něm roztáhne cévy a uleví bolestem hlavy a vyrovná hladinu cukru v krvi.

Vejce a celozrnný toust

Vajíčka obsahují cystein – aminokyselinu, která má schopnost odbourat acetaldehyd – alkoholový toxin. Ať si je uvaříte, umícháte, nebo si z nich uděláte volské oko. V každém případě jsou vejce dobrá volba. Doplňte je celozrnným pečivem – sacharidy v něm obsažené vám pomohou obnovit hladinu cukru v těle. Stejnou schopnost mají i ovesné vločky.

Nakládané okurky

I napití samotného láku vám pomůže srovnat elektrolyty – ten totiž obsahuje složky k tomu potřebné – vodu, ocet, cukr, sůl.

A pak běžte spát. Alkohol ničí mozkové buňky – které naštěstí mají schopnost regenerace. Ta nejlépe probíhá ve spánku. Až se vzbudíte, bude vám určitě lépe!

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button