Nastává období léta, grilování a zahradních party, či diskoték na plážích. K tomu všemu patří alkohol, který nejen že doplní naše gurmánské zážitky, ale navodí tu správnou letní atmosféru a náladu. Co však dělat, když to s přísunem alkoholu přeženeme? Komu z nás se to nestalo a nevyrobil si pořádnou kocovinu? A jak její důsledky co nejlépe a nejrychleji eliminovat?

Co je vlastně kocovina?

Bolesti hlavy, žaludeční nevolnost, pocit hrozné žízně a motání hlavy, celkové oslabení až třes. Ano, to jsou základní příznaky kocoviny. Ale proč tomu tak je? Alkohol v našem organismu způsobí chemické reakce, které nám zpočátku navodí příjemný pocit euforie, dobré nálady. Po odeznění těchto látek ale nastává ta horší část – organismus se snaží zbavit nežádoucích látek. Alkohol bere tělu velké množství energie – proto se dostavuje pocit vyčerpání. Buňky jater přestanou vyrábět glukózu a dojde k výraznému poklesu hladiny krevního cukru – což přináší stavy špatné nálady až deprese. Alkohol dehydratuje a buňky našeho těla se brání tím, že natahují veškerou vodu –včetně těch mozkových – proto nám třeští hlava. Alkohol působí na naše motorické funkce a výrazně je oslabuje. Proto to motání hlavy, či celého těla.

Zajímavé jak, jak vznikl název kocovina. V 18. století působil v Mladé Boleslavi velmi neoblíbený hejtman Kotz. Proti němu mladí lidé páchali různé výtržnosti- původně se jim říkalo kočičiny – z toho pak vznikla kocovina. Původně tedy znamenalo výtržnost. V 19. století se pak převzalo i slovo katzer –kocour, které se užívalo pro poalkoholový stav.

Prevence kocoviny

Víme-li, že půjdeme na party, která se bez alkoholu neobejde – pořádně se předtím najezme, ideálně něčeho mastného a napijme. Dobré je být odpočatý a vyspalý. Doporučuje se dát si 2-3 gramy vitamínu C a také alespoň dva dny předtím užívat vitamín B. Při pití alkoholu se vyvarujte konzumace sladkých jídel. Nejdůležitější naposled – v průběhu popíjení alkoholu pijme čistou vodu, obecně platí – sklenku alkoholu střídáme se sklenkou vody.

Čtěte:  Spíte se svým zvířecím miláčkem? Škodí to zejména dětem..

Jídla, která nám s příznaky kocoviny pomohou

Voda

Především – pokud jsme navzdory preventivním opatřením dehydratováni – pijme! Pijme vody, abychom naředili toxiny a mohli je vyplavit.

Káva

V podvědomí mnoha lidí zůstává, že na kocovinu je dobrá káva. To však není pravda. Pravá káva více dehydratuje a akorát urychluje účinky alkoholu. Mnohem lepší je dát si cappuccino, nebo latté – kofein v něm roztáhne cévy a uleví bolestem hlavy a vyrovná hladinu cukru v krvi.

Vejce a celozrnný toust

Vajíčka obsahují cystein – aminokyselinu, která má schopnost odbourat acetaldehyd – alkoholový toxin. Ať si je uvaříte, umícháte, nebo si z nich uděláte volské oko. V každém případě jsou vejce dobrá volba. Doplňte je celozrnným pečivem – sacharidy v něm obsažené vám pomohou obnovit hladinu cukru v těle. Stejnou schopnost mají i ovesné vločky.

Nakládané okurky

I napití samotného láku vám pomůže srovnat elektrolyty – ten totiž obsahuje složky k tomu potřebné – vodu, ocet, cukr, sůl.

A pak běžte spát. Alkohol ničí mozkové buňky – které naštěstí mají schopnost regenerace. Ta nejlépe probíhá ve spánku. Až se vzbudíte, bude vám určitě lépe!