Rádi si pochutnáváte na čerstvém ovoci a nebráníte se ani zkoušení nových chutí? Máme pro vás hned několik důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit exotické hadí ovoce.
Odkud hadí ovoce pochází
Zeměmi, ve kterých je hadí ovoce dobře známé, jsou zejména Indonésie a také Thajsko. Jihovýchodní Asie je totiž místem, kde toto podivuhodné ovoce roste. Původně pochází z Jávy a Sumatry, ale postupně se začalo pěstovat také v dalších asijských zemí. Kromě pojmenování hadí ovoce se mu také říká hadí vejce či hadí fíky. Právě jméno hadí fíky bylo odvozeno od jejich tvaru, který nejvíce připomíná právě fíky. Toto ovoce je plodem stromu salaka jedlá, který se v poslední době stále častěji pěstuje i na území České republiky. Aby salaka jedlá neuhynula, vyžaduje celoroční teploty okolo 20 °C. Jakmile dojde k poklesu teploty pod 16 °C, dochází k úhynu rostlin. Plody rostou blízko u země, díky čemuž se snadno sbírají.
Jak vznikl název
Zajímá vás, jak vznikl název tohoto exotického ovoce a proč se ve většině názvů nachází odkaz na hada? Odpověď vás napadne ihned při pohledu na jeho slupku. Ta je šupinatá, červenohnědá a skutečně připomíná hadí kůži. Jakmile ji ale sundáte, čeká na vás světlá dužina, která je překvapivě křupavá a příjemně sladká. Hadí ovoce má mnoho odrůd a některé z nich připomínají svou chutí ananas, jiné banán a některé dokonce i jahody. I v případě, že nepatříte k milovníkům hadů, si tyto exotické plody určitě oblíbíte pro jejich lahodnou chuť.
Výhody konzumace hadího ovoce
Čas od času byste do svého jídelníčku měli hadí ovoce zařadit nejen pro jeho výbornou chuť, ale také pro jeho zdravotní přínosy. V čem se skrývají největší výhody hadích fíků? Toto jsou ty nejzajímavější a nejvýznamnější přínosy.
Bohatý obsah antioxidantů
O účinku antioxidantů na lidský organismus jste již určitě slyšeli. Pokud neustále hledáte nové a nové zdroje těchto látek, které chrání vaše tělo před volnými radikály, přidejte si do svého seznamu také hadí ovoce. Je jich totiž plné.
Lepší trávení díky vláknině
Trápí vás občas pálení žáhy, bolesti břicha a další potíže s trávením? Možná vám prospěje, když se zaměříte na dostatečný přísun vlákniny. Právě hadí ovoce je jejím skvělým zdrojem. Vláknina vám také pomůže udržet vaši tělesnou hmotnost pod kontrolou.
Vitamín C a další prospěšné látky
V hadích fících se toho ale skrývá ještě mnoho dalšího. Nejčastěji se o nich hovoří ve spojitosti s vysokým obsahem vitamínu C. Kromě něj jsou také cenným zdrojem draslíku a železa. Při pravidelné konzumaci hadího ovoce posílíte svou imunitu, snížíte riziko srdečních problémů a také podpoříte správnou funkci svalů a krvetvorbu.
Vhodné ovoce pro diabetiky
Hlídáte si příjem cukru? Hadí ovoce potěší nejen všechny cukrovkáře, ale také ty, kteří si hlídají hladinu svého cukru a rádi ji mají pod kontrolou, a proto zařazují do svého jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem. Jedním z nich jsou také hadí fíky.
Osvěžení
Snažíte se dodržovat pitný režim, ale ne vždy se vám to zcela daří? Do svého jídelníčku přidejte hadí ovoce. Díky jeho vysokému obsahu vody své tělo hydratujete a snadno mu dodáte potřebnou vodu.
Možné zlepšení paměti
Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace hadího ovoce vede k podpoře paměti a kognitivních funkcí. To by mohlo být způsobeno tím, že v sobě toto exotické ovoce skrývá mnoho zdraví prospěšných látek a napomáhá chránit mozek před oxidačním stresem.
Vysoká trvanlivost
Obyvatelé Asie nedají na hadí fíky dopustit také z důvodu jejich dlouhé trvanlivosti. V minulosti díky tomu byly oblíbenou svačinou na dlouhých poutních cestách. Na výlety a dovolené si je můžete zabalit i vy a pochutnat si během přestávky na svačinu na sladkých a zdravých plodech, které vás osvěží a ještě uděláte něco pro své zdraví.
Dodá vám energii
Konzumace hadího ovoce nastartuje váš metabolismus, dodá vám nezbytnou energii a zároveň zvýší vaší výdrž.
Jak si pochutnat na hadím ovoci?
Hadí ovoce můžete jíst syrové, ale také se dá kandovat, nakládat, konzervovat, sušit a dokonce i smažit. Způsobů, jak si můžete hadí fíky vychutnat, je skutečně mnoho. Pokud si chcete dát s přípravou práci, můžete ho svařit s cukrem a připravit si lahodnou sladkou pomazánku, kterou si následně stačí namazat na chleba. Dá se z něj vyrobit také lahodný džem, jenž můžete využít třeba i při výrobě vánočního cukroví. Máte-li rádi smažené pokrmy, osmažte si hadí ovoce. Stačí, když plody nakrájíte na tenké plátky a osmažíme v oleji. Další možností je využití hadích fíků při přípravě ovocných salátů.
Na co si dát pozor
Ačkoliv výhod a zdravotních benefitů mají hadí plody skutečně mnoho, musíme vás před jejich konzumací varovat. Než se do nich s chutí pustíte, je totiž nutné zbavit se slupky, která připomíná již zmíněnou hadí kůži. Ta je v některých místech ostrá a při loupání se doporučuje postupovat od špičky. Než dostanete správnou techniku loupání do rukou, nebojte se nasadit si rukavice, abyste se zbytečně nezranili.
Hadí ovoce vás sice možná trochu odradí svým vzhlem připomínajícím hadí kůži, zejména pokud nemáte hady v lásce. Nicméně poté, co ho oloupete a ochutnáte jeho svěží a šťavnatou dužinu, velmi pravděpodobně si ho zamilujete. Jeho konzumací prospějete také svému tělu, protože tyto exotické plody jsou plné zdraví prospěšných látek. Posílíte svou imunitu, budete se lépe bránit proti volným radikálům, nestoupne vám hladina cukru v krvi, osvěžíte se a také si je díky jejich trvanlivosti můžete zabalit s sebou na výlety.
Zdroj textu: www.webmd.com, www.netmeds.com
Zdroj foto: www.pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.