Naše strava úzce souvisí se zdravím naší pokožky a také hraje klíčovou roli v boji proti zpomalování stárnutí. Vždy je lepší začít včas a svůj jídelníček si upravit tak, aby vyhovoval potřebám naší pokožky. Základní živiny, vitamíny, antioxidanty, zdravé tuky a minerály poskytuje konzumace pestré stravy.
Základní živiny, které udrží mladistvý vzhled pokožky
Pomáhají v boji proti škodlivým volným radikálům, které naši pokožku poškozují. Tím výrazně snižují výskyt prvních vrásek a známek stárnutí.
- Aminokyseliny – stimulují produkci elastinu a kolagenu, pleti dodají mladistvý a hladký vzhled.
- Karotenoidy – především retinol a beta-karoten, bojují proti škodlivým volným radikálům. Jejich vyšší obsah v těle podpoří mladistvý vzhled pleti.
- Omega-3 mastné kyseliny – mají protizánětlivé účinky, pomáhají zpomalovat procesy stárnutí pleti.
- Polyfenoly – chrání proti poškození pokožky, které způsobuje UV záření. Jedná se o silné antioxidanty a látky protizánětlivého charakteru.
- Vitamín D – chrání pokožku proti škodlivému UV záření, bojuje proti kožním zánětům a má pozitivní vliv proti stárnutí.
- Selen – posiluje antioxidační vlastnosti, bojuje proti zánětům.
- Vitamín E – bojuje s oxidačním stresem.
- Vitamín C – podporuje produkci kolagenu a má antioxidační vlastnosti.
- Flavonoidy – jsou šikovnými pomocníky proti oxidačnímu stresu.
Které produkty zařadit do jídelníčku?
Níže jmenované potraviny obsahují látky a sloučeniny, které mají pozitivní vliv na vzhled naší pokožky.
- Borůvky – obsahují některé druhy flavonoidů. Také jsou bohatým zdrojem vitamínů C a K a dalších sloučenin, které pomáhají zpomalovat stárnoucí procesy probíhající v pokožce.
- Avokádo – nachází se v něm draslík, vitamíny (A, C, E, K) a antioxidanty. Tyto látky patří mezi účinné bojovníky proti procesům stárnutí.
- Rajčata – kromě jiného obsahují lykopen, který patří do skupiny karotenoidů. Ty chrání pokožku proti poškození slunečními paprsky.
- Jahody – antioxidační a protizánětlivé vlastnosti nabízejí fenolické sloučeniny. Ty navíc podporují buněčný metabolismus a obnovu buněk, brání oxidačnímu stresu a zpomalují stárnoucí procesy.
- Brokolice – obsahuje velké množství vitamínu C a K, folátů a některých druhů minerálů. Antioxidanty v brokolici obsažené z ní dělají superpotravinu.
- Špenát – kromě obsahu železa se v něm nacházejí vitamíny A, C a kyselina listová. Antioxidanty podporují mladistvý vzhled pleti.
- Sladké brambory – obsahují beta-karoten, antioxidanty a naopak neobsahují téměř žádné tuky a sacharidy.
- Mandlové mléko – poskytuje velké množství vitamínu E. Pomáhá chránit naši pokožku proti škodlivým volným radikálům.
- Ořechy – obsahují vitamín E, který má, kromě jiného, protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho brání poškození způsobené UV zářením.
- Jogurt – jedna z hojně konzumovaných fermentovaných potravin s obsahem probiotik. Ta jsou šetrná pro naše střeva, ale také udržují naši pokožku zářivou.
Všechny výše jmenované potraviny zařadíme do svého jídelníčku velmi snadno a mohou se tak stát jeho každodenní součástí.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.