Poznávací funkce se řadí mezi jednu z hlavních oblastí naší psychiky. Patří do nich nejen myšlenkové procesy, ale také paměť, soustředění, vyjadřování, plánování činností nebo dobré schopnosti řešit problémové situace. Poznávací funkce se zhoršují s přibývajícím věkem. Mohou na ně však mít negativní vlivy i hormonální změny, chronické záněty, nevhodná strava nebo obezita. Pozitivní vliv na poznávací funkce mohou mít potraviny, od kterých byste to možná nečekali.
Okurka
Tato zelenina bývá často zmiňována v souvislosti s hubnutím, neboť obsahuje malé množství kalorií je to tak vhodné fitness občerstvení. Ne každý však ví, že je to dobrý pomocník v prevenci proti srdečním obtížím, proti otokům, obtížím ledvinového rázu a že působí i jako preventivní prostředek proti vzniku ledvinových či žlučových kamenů.
Kromě toho obsahuje antioxidant fisetin, jež podporuje zdraví mozku a pomáhá snižovat obtíže s pamětí.
Díky velkému obsahu vody pomáhá naše tělu udržovat hydratované a podporuje vylučování škodlivých látek. Tak neváhejte a okurku si dopřávejte co nejčastěji.
Borůvky
Borůvky patří mezi dokonalé pomocníky v boji proti oxidačnímu stresu. Kromě toho pomáhají stimulovat růst nových mozkových neuronů. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky, které působí na tkáň mozku i svalovou. Látky, které borůvky obsahují, mají vliv na tu část mozku, která má za úkol kontrolovat pohyb, díky tomu mohou mít pozitivní vliv na roztroušenou sklerózu.
Konzumovat můžete jak borůvky čerstvé, tak i sušené. Ty sušené navíc pomáhají proti infekcím a zahánějí špatnou náladu.
Hroznové víno
Pěstování tohoto druhu ovoce má za sebou dlouho historii a pravděpodobně patří mezi jedno z nejstarších pěstovaných druhů. Plody obsahují resveratrol, který podporuje kognitivní funkce a pomáhá předcházet degenerativním nervovým onemocněním, mezi něž patří Alzheimerova choroba.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.