Všichni víme, že cukr může v mnoha ohledech škodit našemu zdraví, a to je důvod, proč se mnozí z nás rozhodnou jej výrazně omezit nebo úplně vynechat.
Vyloučení cukru při detoxikačním programu má mnoho výhod, ale jsou rady, které nám jsou dány, přesné? Omezení rafinovaných cukrů je samozřejmé, ale někteří lidé také naznačují, abychom eliminovali i ovoce, které obsahuje přirozeně se vyskytující cukry a sacharidy. Je to pravda nebo si vyhnutím veškerým druhům cukrů způsobíme nerovnováhu v těle?
Cukr je ďábel. Je to pravda?
Přirozeně se vyskytující cukr a rafinovaný cukr jsou opravdu stejné. Veškeré cukry se skládají ze dvou složek – fruktózy a glukózy – a to platí pro cokoli od čokoládového dortu až po banány. Jinými slovy, molekulární struktura všech cukrů je stejná.
Naše tělo zpracovává cukr tím, že jej posílá z krevního oběhu do slinivky břišní, která pak uvolňuje inzulin – hormon, který působí jako regulátor cukru ve vašem těle. Odtud je buď převáděn na energii, nebo ukládán jako tuk ve svalech, játrech a tukových buňkách. Jedení příliš velkého množství cukru vede k vyššímu uvolňování inzulinu a v průběhu času může způsobit inzulinovou rezistenci, cukrovku a další problémy.
Přestože cukry jsou stejné, ovoce je pro nás zdravější
Navzdory tomu, že konstrukce cukru je stejná, způsob, jakým naše tělo zpracovává ovocné a rafinované cukry se liší.
Za prvé, ovoce obsahuje nejen cukry, ale je také plné vitaminů, antioxidantů a vody, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Naopak výrobky obsahující rafinované cukry jsou jinak velmi nutričně chudé a nenabízejí žádné zdravotní benefity.
Druhou výhodou ovoce je jeho obsah vlákniny. Ta je důležitá, protože její přítomnost umožňuje našemu tělu rozkládat cukr účinněji. Vláknina zpomaluje trávení glukózy, což znamená, že tělo má více času na použití cukru jako paliva, než jeho ukládání jako tuku a vytvoření náhlého prudkého nárůstu inzulinu, který může způsobit nízké hladiny cukru v krvi.
Třetím důvodem, proč se ovoce nerovná plátku dortu je fakt, že ovoce obsahuje méně cukru oproti uměle vyrobeným produktům. Pokud porovnáte 100 g jahod a 100 g dortu, pak dort vyhraje v soutěži o nejvyšší obsah cukru.
Ovoce a ovocné šťávy nejsou to samé
To je místo, kdy se mnoho lidí rozhodne, že se rozhodnou pít pomerančový džus nebo jiné ovocné šťávy, protože předpokládají, že jsou zdravé jako celé ovoce. Problém ovocných šťáv je ten, že jsou do značné míry koncentrovaným zdrojem fruktózy, ale beze všech živin. Chybí jim úžasná vláknina, která pomáhá k trávení cukrů. To znamená, že cukry se v případě šťáv rychleji vstřebají do jater, takže v podstatě fungují jako rafinované cukry.
Studie prokázaly, že sklenice ovocného džusu obsahuje stejné množství cukru jako sklenice Coca Coly a právě tato tekutá forma bez nutrietů může způsobit katastrofu pro vaše zdraví.
Cukr je nezbytnou součástí našeho jídelníčku.
Cukr má špatnou pověst kvůli naší rostoucí spotřebě rafinérských produktů. Ve skutečnosti však jedna studie zjistila, že konzumace celého ovoce na denní bázi snižuje riziko vzniku cukrovky u žen, jakož i onemocnění srdce.
Cukr je nezbytnou součástí naší stravy a to je také důvod, proč se přirozeně vyskytuje v potravinách, které jíme. Je totiž nezbytné poskytovat našim buňkám energii, aby mohly správně fungovat. Proto jezte přirozeně se vyskytující cukry, jako je fruktóza s výjimkou ovocných šťáv. Konzumace cukrů ve formě ovoce vám pomůže cukry správně rozštěpit tak, aby vaše tělo mohlo efektivně pracovat.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.