Všichni jsme ovlivněni trendem „zdravé výživy.“ Za posledních několik desítek let se lidé začínají stále více zajímat o zdravou výživu, jsou seznámeni se základními pravidly a snaží se je aplikovat v každodenním stravování. Jedním z nejčastějších rysů zdravého stravovacího trendu je strava s nízkým obsahem tuků. Ať už se snažíte shodit nějaké to kilo nebo se jednoduše chcete dobře starat o své tělo, je pravděpodobné, že jste možná přešli na převážně nízkotučné potraviny.
Samozřejmě i supermarkety zaznamenaly tento výživový trend, proto můžeme v jejich regálech objevovat více a více produktů, které se „pyšní“ nízkým obsahem tuku. Jsme obeznámeni s nebezpečným vlivem tuku na naše srdce a hmotnost. Proč nás však zdravé alternativy neproměnili? Proč jsem stále obézní, když jsme svou stravu už dávno přehodnotili? Mnoho výzkumů zjistilo, že tento trend ve skutečnosti není zase tak prospěný, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Pravda o nízkotučných produktech
Smutná pravda o nízkotučných produktech spočívá ve výrobním procesu, který vyžaduje tukové náhražky, které jsou v konečném důsledku pro naše srdce ještě nebezpečnější. Nejčastěji je jako náhrada tuku přidáno velké množství sacharidů, a proto v mnoha případech nízkotučné výrobky obsahují mnohem více kalorií než přirozeně tučné potraviny.
Podle studie zveřejněné v New England Journal of Medicine se ukazuje, že je to naopak dieta s vyšším obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů, která je vhodná pro zdraví našeho srdce a hubnutí.
Tuk je důležitou součástí hubnutí
I když to může znít nelogicky, částečně díky převládající myšlence, že tuk je špatný pro naše zdraví, tuk je ve skutečnosti důležitým činitelem našeho zdraví a hubnutí. Tuk napomáhá mnoha metabolickým procesům, takže ne všechny tuky, které zkonzumujeme, se okamžitě ukládá a způsobuje nám problémy. Navíc spotřeba tuků nám pomáhá, abychom se déle cítili sytí, proto pomáhá předcházet dalším nezdravým chutím, například na sladkosti.
Podle rozsáhlého výzkumu účinků spotřeby tuků na zdraví a hubnutí, byl příjem nasycených tuků prospěšný, neboť tyto tuky snižují hladinu triglyceridů a poskytují dodatečnou ochranu srdce zvýšením hladiny dobrého cholesterolu HDL.
Konkrétně, výše uvedená studie z New England Journal of Medicine, která zkoumala účinky stravy s vysokým obsahem sacharidů s účinky stravy s nízkým obsahem tuku na hubnutí a zdraví srdce ukázala, že dieta s nízkým obsahem sacharidů, s vysokým obsahem bílkovin a tuku prokázala ve většině případů „zvýšení HDL cholesterolu a snížení koncentrace triglyceridů.“
Dieta s nízkým obsahem sacharidů je pro zdraví srdce lepší
Dvě další studie zveřejněné v časopise Annals of International Medicine opět mluvily ve prospěch stravy s nízkým obsahem sacharidů a s vysokým obsahem tuku ve srovnání se stravou nízkotučnou ohledně jejich vlivu na zdraví srdce a hubnutí. Randomizovaná studie z roku 2004 studovala 132 obézních dospělých, které rozdělila na dvě skupiny podle typu stravy. Po jednom roce se ukázalo, že skupina stravující se potravinami s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků na tom byla po zdravotní stránce lépe. K podobným závěrům došla také studie z roku 2014.
Navíc, British Journal of Nutrition ukazuje na korelaci mezi spotřebou nasycených tuků a snížením rizika srdečních onemocnění v evropských zemích.
Také šest let trvající studie, které se zúčastnilo 98 462 žen, ukázala, že strava s vysokým obsahem tuku nepředstavuje u žen hrozbu pro ischemickou chorobu srdeční.
Jak ukazují výzkumy, strava s vysokým obsahem tuku ze zdravých zdrojů a bílkovin je mnohem zdravějším a efektivnějším řešením, pokud se snažíte o hubnutí a zachování koronárního zdraví. Vzhledem k tomu, že strava s nízkým obsahem tuku byla v několika posledních desetiletích velmi populární, její účinky se ukázaly jako kontraproduktivní. Strava bohatá na nasycené tuky je zdravější způsob, jak zhubnout a snížit riziko srdečních chorob, neboť nasycené tuky pomáhají při výrobě ochranného cholesterolu a snižují pravděpodobnost přejídání.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.