Červená řepa byla po staletí používána jako zdravá a výživná potravina, která pomáhá při léčbě celé řady zdravotních obtíží. Tato kořenová zelenina obsahuje celou řadu vitamínů (A, B, C), minerály (hořčík, jód, zinek), flavonoidy, betain, saponiny, chlor a sodík.

Léčivé účinky

Pomáhá při detoxikaci jater

Řepa je vynikajícím zdrojem betainu, který čistí játra, pomáhá při jejich detoxikaci a podporuje jejich optimální funkci.

Zmírňuje příznaky menopauzy a pomáhá při menstruačních obtížích

Červená řepa obsahuje velké množství železa, které podporuje regeneraci červených krvinek.

Pomáhá snižovat hladinu krevního tlaku

Pokud budete konzumovat dvě sklenice červené řepy denně, můžete si snížit krevní tlak a to díky obsahu dusičnanů.

Pomáhá zmírňovat záněty

Červená řepa obsahuje velké množství antioxidantů, které posilují imunitní systém a pomáhají snižovat zánět v těle.

Pomoc při anémii

Jak již bylo řečeno výše, červená řepa obsahuje železo, které podporuje regeneraci červených krvinek a brání vzniku anémie.

Snižuje vrásky a pomáhá s kožními obtížemi

Díky vysoké hladině folátu může být tato zelenina považována za omlazující elixír, který pomáhá s celou řadou kožních potíží.

Podporuje dobrou náladu

Šťáva z řepy obsahuje tryptofan a betain. Tyto látky podporují dobrou náladu a pomáhají v boji s depresemi.

Čtěte:  Džus z červené řepy, mrkve, a jablek, na překonání mnoha nemocí