Červená řepa byla po staletí používána jako zdravá a výživná potravina, která pomáhá při léčbě celé řady zdravotních obtíží. Tato kořenová zelenina obsahuje celou řadu vitamínů (A, B, C), minerály (hořčík, jód, zinek), flavonoidy, betain, saponiny, chlor a sodík.
Léčivé účinky
Pomáhá při detoxikaci jater
Řepa je vynikajícím zdrojem betainu, který čistí játra, pomáhá při jejich detoxikaci a podporuje jejich optimální funkci.
Zmírňuje příznaky menopauzy a pomáhá při menstruačních obtížích
Červená řepa obsahuje velké množství železa, které podporuje regeneraci červených krvinek.
Pomáhá snižovat hladinu krevního tlaku
Pokud budete konzumovat dvě sklenice červené řepy denně, můžete si snížit krevní tlak a to díky obsahu dusičnanů.
Pomáhá zmírňovat záněty
Červená řepa obsahuje velké množství antioxidantů, které posilují imunitní systém a pomáhají snižovat zánět v těle.
Pomoc při anémii
Jak již bylo řečeno výše, červená řepa obsahuje železo, které podporuje regeneraci červených krvinek a brání vzniku anémie.
Snižuje vrásky a pomáhá s kožními obtížemi
Díky vysoké hladině folátu může být tato zelenina považována za omlazující elixír, který pomáhá s celou řadou kožních potíží.
Podporuje dobrou náladu
Šťáva z řepy obsahuje tryptofan a betain. Tyto látky podporují dobrou náladu a pomáhají v boji s depresemi.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.