Antioxidanty jsou látky, které mají za úkol bránit nebo oddalovat poškození buněk, které způsobují volné radikály. To jsou škodlivé a vysoce reaktivní sloučeniny. Poškozují buňky a vedou ke vzniku některých chronických onemocnění. Patří mezi ně rakovina, cukrovka, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Antioxidanty eliminují škody, které volné radikály způsobují. Celkový příjem antioxidantů zvýšíte velmi snadno. Postačí konzumovat širokou škálu rostlinných produktů – ovoce, zelenina, ořechy, semínka, luštěniny, bylinky a koření, houby, celozrnné produkty. Které jsou hlavní zdroje antioxidantů? Tyto zařaďte do svého jídelníčku.
Jablka
Konzumace jablek a jablečných produktů pomáhá chránit před rakovinou, srdečními chorobami, astmatem nebo Alzheimerovou chorobou. Pomáhají zlepšovat výsledky, které souvisejí s cukrovkou, regulují hmotnost, podporují zdraví kostí a střev. Obsahují antioxidanty zvané polyfenoly. Snězte jedno jablko denně.
Avokádo
Je zdrojem zdravých tuků a polyfenolových antioxidantů. Pomáhá regulovat hladinu škodlivého cholesterolu. Kromě antioxidantů poskytne avokádo tělu vlákninu a draslík, který patří mezi klíčové minerály podporující nervové funkce, svalové kontrakce a regulaci krevního tlaku.
Bobulové ovoce
Obsahují několik typů antioxidantů spojených s ochranou proti srdečním chorobám, rakovině, Alzheimerově chorobě a dalším poruchám. Jahody a borůvky mají pozitivní vliv v boji proti zánětům, zlepšují mozkové funkce a duševní zdraví. Protizánětlivé antioxidanty, které se nacházejí v bobulích, mohou lidem s artritidou nabídnout úlevu od bolesti. Také obsahují vitamín c a řadí se mezi ovoce, které má nejnižší množství kalorií.
Kakao
Obsahuje polyfenolové antioxidanty. Patří mezi ně flavanoly. Kromě protizánětlivých účinků mají pozitivní vliv na střevní mikroby – podporují růst dobrých střevních bakterií, jako je Lactobacillus a Bifidobacterium, snižují počet patogenních, jako je Clostridium perfringens, a posilují imunitní odpověď těla.
Brukvovitá zelenina
Do této skupiny patří květák, kapusta, zelí nebo brokolice. Obsahuje různé druhy antioxidantů, včetně karotenoidů (beta-karoten, lutein a zeaxanthin), flavonoidů, antokyanů a terpenů. Kromě toho má nízký obsah kalorií a je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály (železo, vápník, draslík, zinek).
Zelený čaj
Mezi hlavní antioxidanty zeleného čaje patří katechiny. Působí preventivně proti řadě druhů rakoviny. Také mají antivirové, a antibakteriální vlastnosti, bojují proti stárnutí a snižují krevní tlak. Zelený čaj také podporuje imunitní funkce a chrání zdraví mozku. Může poskytovat malé množství minerálů ( měď, mangan, železo, nikl, zinek, hořčík, vápník, draslík). Množství se liší podle místa pěstování čaje.
Houby
Obsahují řadu antioxidantů, které brání stárnutí a snižují riziko chronických onemocnění. Jsou považovány za jednu z nejlepších protizánětlivých potravin. Kromě toho jsou nízkokalorické. A také jsou jediným neživočišným zdrojem přirozeně se vyskytujícího vitaminu D. Jeho dostatek je důležitý pro zdraví kostí a funkci svalů a může chránit před některými druhy rakoviny, plicními chorobami u dětí, srdečními a mozkovými chorobami a všemi typy cukrovky.
Ořechy
Všechny ořechy obsahují silné antioxidanty zvané polyfenoly. Vlašské ořechy, pistácie a pekanové ořechy mají zvlášť vysoký obsah těchto antioxidantů. Antioxidanty obsažené v ořechách pomáhají snižovat zánět a mohou hrát roli ve zdraví kostí a mozku. Ořechy také poskytují rostlinné bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerály.
Luštěniny
Luštěniny – fazole, čočka, hrách a cizrna, mají vysoký obsah antioxidantů, včetně polyfenolů a flavonoidů. Tyto antioxidanty mají protizánětlivé, protinádorové a antialergické vlastnosti. Luštěniny jsou také bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerální látky.
Rajčata
Jsou bohatá na antioxidant zvaný lykopen. U této sloučeniny, která dává rajčatům jejich barvu, bylo také prokázáno, že snižuje zánět, chrání zdraví srdce, zabraňuje kornatění tepen a snižuje krevní tlak.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.