Jídlo a receptyZdraví

9 kreativních způsobů, jak zařadit více zeleniny do našeho jídelníčku

Všichni víme, že zelenina je zdravá, neboť našemu tělu nabízí vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a další tělu prospěšné látky. Jak ji však zařadit do jídelníčku co nejvíce? Podívejte se na některé jednoduché způsoby.

1. Zeleninové polévky

Polévky jsou vynikající možností, jak do jídelníčku zařadit více zeleniny. Můžete si připravit polévky vývarové se zeleninou nebo zeleninové krémové. Mezi krémové patří například mrkvová, celerová, květáková, dýňová, brokolicová nebo cuketová. Můžete však vyzkoušet i kombinaci různých druhů zeleniny. Do vývarových polévek jsou vhodné především kořenové druhy zeleniny, květák, brokolice nebo hrášek.

2. Cuketové lasagne

Tradiční lasagne se připravují vrstvením těstovinových placek, mletého masa, sýra a smetany. Obsahují však velké množství sacharidů. Vyzkoušejte těstovinový základ vyměnit za plátky cukety. Výsledný pokrm bude mít nižší obsah sacharidů a naopak více vlákniny a vitamínů.

3. Zeleninové nudle

Jejich příprava není nijak složitá a navíc dokonale nahradí těstoviny, které mají vysoký obsah sacharidů.

Základ tvoří různé druhy zeleniny. Patří mezi ně především cuketa, mrkev, špagetové dýně nebo sladké brambory. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i jiné druhy zeleniny. Jako pomocník poslouží spiralizér, který snadno a rychle vykouzlí zeleninové nudle. Ty pak můžete kombinovat s různými druhy masa nebo omáček. Dají se restovat nebo zapékat.

4. Zelenina v omáčkách či dresinku

Přidání některých druhů zeleniny do omáček nebo dresinků je dalším vhodným způsobem, jak ji zařadit do jídelníčku. Pečená kořenová zelenina dodá omáčkám úplně jinou chuť. Pod maso nebo do omáček zase můžete přidat cibuli, papriky, mrkev nebo špenát. Za zkoušku stojí také pesto připravené z pečené červené řepy.

5. Směsi pro přípravu smoothie

Smoothie je ideální volbou pro snídani nebo svačinu. Běžnou součástí bývá zelenina listová, okurka, mrkev, červená řepa nebo řapíkatý celer.

6. Zeleninové pekáčky

Zelenina se velmi snadno zapéká. Můžete ji kombinovat s masem, sýrem, rýží nebo těstovinami. Nejčastěji lze použít květák, brokolici, mrkev, dýni nebo celer.

7. Zeleninová omeleta

Základ tvoří rozšlehaná vejce. Do nich se dají použít různé druhy zeleniny – cibule, špenát, jarní cibulka, papriky, rajčata. Fantazii se meze nekladou. Zeleninu lze doplnit různými druhy sýra nebo houbami.

8. Vegetariánský burger

Placičky lze připravit nejen z masa, ale také z různých druhů zeleniny smíchané s vejci, semínky nebo ořechy. Mezi běžné suroviny používané pro přípravu vegetariánských burgrů patří sladké brambory nebo černé fazole. Vyzkoušet však můžete i jinou zeleninu.

9. Tuňákový, lososový nebo kuřecí salát se zeleninou

Salát se připravuje smícháním zvoleného masa s dresinkem. Co jej obohatit o nějakou zeleninu? Mohou to být rajčata, okurky, olivy, papriky, cibule, mrkev, artyčoky, šalotka, jarní cibulka nebo třeba petržel.

Toto je jen zlomek možností, jak zařadit zeleninu pravidelně do jídelníčku. Může sloužit jako příloha, doplněk nebo hlavní chod. Je jen na vás, jakým způsobem ji připravíte. Fantazii se meze nekladou a vy tak můžete vyzkoušet tradiční i méně známé variace.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button