Přírodní léčbaZdraví

Jak sbírat a sušit léčivé byliny

Mnohé bylinky často rostou bez povšimnutí kolem cest a přitom mají skvělé léčivé účinky. Můžeme si je ovšem pěstovat i na zahrádce a mít tak tyto „léky z boží lékárny“ neustále po ruce.

Je však třeba se v nich orientovat, vědět na co kterou použít a také jak je sbírat a sušit. Stejně tak je ovšem důležité vědět, jak bylinky dávkovat, jelikož přílišné množství může vést ke zdravotním potížím.

Jak bylinky sbírat

Pokud se naučíte bylinky rozlišovat a seznámíte se s jejich vlastnostmi, nebudete muset nakupovat zbytečně mnoho léků. Stačí mít při toulkách přírodou otevřené oči, ale také zachovávat několik zásadních pravidel:

  • vhodné počasí – nikdy nesbírejte bylinky za deště nebo mlhy, protože se ve vlhku rychle kazí. Příznivou dobou je dopoledne po oschnutí ranní rosy.
  • jakkost a stáří bylin – sbírejte jen čisté rostliny, jelikož špinavé či zaprášené nemohou rozvinout své účinky. Nesmí se prát. Sbírejte jen mladé, ale již rozvinuté lístky a květy
  • místo – nemělo by to být místo se silněji znečištěným životním prostředím, což jsou okraje silnic nebo hnojených polí. Nejlepší jsou lesní mýtiny, kam nemůže vítr zanášet škodliviny
  • roční doba je u každé rostliny jiná. Obecným pravidlem je sbírat celé rostliny v době, kdy začínají kvést. Plody sbírejte po dasažení zralosti, kořeny vyrývejte ze země až jsou vyvinuté a silné
  • správné množství – sbírejte jen tolik, kolik můžete spotřebovat do dalšího sběru, tedy za rok.

Jak bylinky sušit

Správně usušené bylinky nemohou být napadeny plísněmi a bakteriemi a navíc v suchých rostlinách zůstávají účinné látky, které se jinak rychle vytrácí. Sušit je třeba hned po nasbírání. Nejlepší je dřevěná mřížka a na ni položený savý papír. Místo musí být vzdušné a stinné. Listy a kořeny nesmí ležet příliš blízko sebe, aby neplesnivěly. Rostlinky co nejčastěji obracejte.

Celé rostliny je možné svázat do svazečků a zavěšovat na vzdušné místo, kde není vlhko ani přímý sluneční žár. Sušit lze i při umělém teple, ale teplota nesmí přesáhnout 35°C.

bylinkyKořeny je třeba na rozdíl od ostatních částí dobře omýt, ale ne dlouho máčet. Potom je buď navlečte na provázek a sušte zavěšené, nebo je podélně rozřízněte a rozložte. Cibulky a hlízy rozkrájejte na plátky.

Jak bylinky uchovat

Usušené rostlinky rozdrťte nebo nastříhejte na malé kousky a nasypte nejlépe do uzavíratelné sklenice z tmavého skla. Naprosto nevhodné jsou plastikové sáčky, plastové nádoby nebo kovové dózy. Optimálním místem k uložení je spíž nebo půda se stálou teplotou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button