Pokud také věříte, že pro své zdraví můžete něco udělat a věříte, že i zrak lze zlepšit cvičením očí či zdravou stravou, pak je tento článek pro vás. Představujeme vám 5 potravin, které vám pomohou posílit oči, ale dodají vašemu tělu i spoustu látek potřebných pro další orgány.
Mrkev není vše
Pravděpodobně jste slyšeli, že mrkev a další oranžová zelenina podporuje zdraví očí a chrání zrak a je to pravda: Beta-karoten, což je druh vitaminu A, který těmto potravinám dodává oranžový odstín, pomáhá sítnici i dalších částem oka, aby hladce fungovaly. Vaše cesta k dobrému zraku však nevede jen přes beta-karoten. Ačkoli ostatní vitaminy a minerály nejsou s kvalitou očí často spojovány, i ony jsou pro zdraví očí nezbytné. Zařaďte i ostatní pokrmy z tohoto seznamu do svého jídelníčku a svá kukadla udržíte v top stavu.
Listová zelenina
Studie ukazují, že lutein a antioxidant zeaxanthin snižují riziko rozvoje makulární degenerace a šedého zákalu.
Vejce
Žloutek je hlavním zdrojem luteinu a zeaxanthinu, plus obsahuje zinek, který podle Paula Doughertyho, ředitele oční kliniky v Los Angeles, také pomáhá snížit riziko makulární degenerace.
Citrusy a bobule
Vitamin C hojně obsažený v tomto ovoci snižuje riziko mnohých očních onemocnění, například šedého zákalu.
Mandle
Mandle jsou plné vitaminu E, který, jak dokazují výzkumy, zpomaluje makulární degeneraci. Jedna hrst mandlí vám poskytne zhruba polovinu doporučené denní dávky vitaminu E.
Tučné ryby
Tuňák, losos, makrela, ančovičky i pstruzi jsou bohaté na DHA, mastné kyseliny, které jsou obsaženy v sítnici. Jejich nedostatek může způsobit syndrom suchých očí, říká Jimmy Lee, ředitel refrakční chirurgie v New Yorku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.