Jablečný ocet byl využíván pro medicínské účely nejméně 12 000 let v Asýrii a Babylonii. Využívali ho také Egypťané a Řekové před bezmála 2 400 lety.
Jablečný ocet vznikl fermentací šťávy z drcených jablek. Tato fermentovaná šťáva pravděpodobně obsahuje vitamíny a minerály, které můžeme najít v jablkách, ze kterých je ocet vyroben. Mezi tyto vitamíny a minerály patří:
- Vitamíny B1
- Vitamín B2
- Vitamín B6
- Vitamín C
- Významné množství kyseliny octové a citronové
- Biotin
- Kyselina listová
- Niacin
- Kyselina pantothenová
- Trochu pektinu
- Sodík
- Fosfor
- Draslík
- Vápník
- Železo
- Hořčík
Zahrnutí jablečného octa do vašeho jídelníčku bude nejen jednoduché, ale i prospěšné vašemu zdraví. Přidejte ho do salátových dresinků, majonézy a do vašich oblíbených receptů.
Někteří lidé ho ředí s vodou nebo s jejich oblíbeným nápojem a směs vypijí. 1-2 čajové lžičky až 1-2 lžíce denně je běžný doporučený příjem, aby se projevily prospěšné účinky jablečného octa.
Říká se, že 2 lžíce jablečného octa ve sklenici vody dvakrát denně, smíchané se lžící medu, léčí nachlazení, chřipku, rakovinu, pomáhá s hubnutím a je skvělým léčivem na rány a jizvy.
4 důvody proč pít jablečný ocet s každým jídlem
- Naše tělo je schopné zužitkovat železo z jídla které sníme, pokud je dodán jablečný ocet. Obsažené kyseliny napomáhají uvolňovat želeno v potravinách, jež konzumujeme.
Železo je klíčová složka hemoglobinu a myoglobinu, které jsou zodpovědné za přenos kyslíku do buněk v celém našem těle. Kyslík je důležitý na spalování kalorií, které se mění na energii pro naše tělo.
- Jablečný ocet může být užitečný pro diabetiky a lidi s náběhem k cukrovce (pokud berete léky na snížení krevního cukru, poraďte se nejdříve s lékařem, než zvýšíte příjem jablečného octa), protože je prospěšný vůči funkci inzulinu a hladině krevního cukru. Významně snižuje krevní glukózu a reakce inzulinu, krevní cukr a pokud sníte 2 lžíce jablečného octa před spaním, můžete snížit krevní cukr nalačno až o 4 %.
- Mnoho studií dokazuje, že jablečný ocet napomáhá jezení méně kalorií a ke spálení těchto kalorií na energii a tím pomáhat k hubnutí.
Konzumace jídel s vysokým obsahem uhlovodíků v kombinaci s jablečným octem může zvýšit pocit sytosti. Studie zjistily, že lidé takto snědí o 200-275 kalorií méně po zbytek dne.
Studie u obézních jedinců ukázala, že „denní konzumace octa vedla k redukci tuku, obvodu pasu, ke snížení triglyceridů v krvi a k úbytku na váze.“ Studie byla provedena v rámci dvanácti týdnů.
Toto jsou výsledky:
- 1 lžíce: váha snížena o 1,2 kilogramy
- 2 lžíce: váha snížena o 1,7 kilogramů
Tento výsledek je pokládán za zdravější a více pravděpodobný k udržení nízké váhy, pokud byl dosažen v postupném procesu, jako ukazují tyto výsledky studie.
- V Číně je konzumace jablečného octa spojená se snížením rizika rakoviny jícnu. Podle aktuálního výzkumu je také možné, že jablečný ocet napomáhá prevenci rakoviny.
V případě přírodní léčby rakoviny je nezbytné alkalizovat tělo. Běžný ocet má neutrální pH faktor. Při pokusu docílit většího vnitřního alkalického pH konzumujte jedlou sodu společně s jablečným octem, který sníží hydrouhličitany, jež musí vyprodukovat slinivka břišní. Tato léčba by měla pomoci alkalizovat a okysličit tělo, které tím vytvoří prostředí nevhodné pro vznik a přežití rakovinných buněk.
Další výhody jablečného octa:
- Pomalé trávení (gastroperéza)
- Tiší křeče a bolest nohou
- Uklidňuje žaludek
- Tlumí bolest v krku
- Pomáhá při problémech s nosní dutinou
- Snižuje vysoký tlak
- Zklidňuje bolest kloubů
- Předchází infekcím
- Zpevňuje slabé kosti (osteoporóza)
- Zlepšuje cirkulaci krve
- Zklidňuje a bojuje proti akné
- Pomáhá při spálení od slunce
- Bojuje s onemocněními spojenými s pásovým oparem
- Zklidňuje kousnutí a předchází infekcím
- Léčí a předchází:
- Lupům
- Křečovým žilám
- Kopřivce
- Krvácení z nosu
- Ranní nevolnosti
- Problémům se spánkem
- Škytavce
- Svalovým křečím
- Ušní infekci
- Průjmu
- Chronické únavě
- Zánětu močového měchýře
- Otravě jídlem
- Vypadávání vlasů
Zdroje:
- https://lahealthyliving.com
- www.webmd.com
•http://m.care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long
•http://m.care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.full
•http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20068289/
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.