Už jste slyšeli tohle trochu chemií zavánějící slovo? Pokud ano, víte, že nemá s chemií nic společného, neboť je to přírodní sladidlo, které se získává z dužiny a kůry stromu břízy. Nachází se však i v různých druzích ovoce a zeleniny, nejvíce v malinách, jahodách, švestkách. Vyskytuje se ale například i v kukuřici, obilninách, částečně ho produkuje i lidský organismus. Xylitol pochází z řeckého názvu xy– dřevo a přípona itol  se užívá k označení cukrových alkoholů. Má asi o 40 procent méně kalorií než bílý cukr.

Deset důvodů, proč xylitol používat

  1. Udržuje vyrovnanou hladinu cukru v organismu
  2. Podporuje trávení
  3. Aktivuje pravidelné vyprazdňování
  4. Má protibakteriální účinky
  5. Odvodňuje organismus
  6. Odkyseluje organismus
  7. Zajišťuje vstřebávání vápníku
  8. Pomáhá při hubnutí
  9. Čistí dásně a chrání zubní sklovinu
  10. Je vhodný pro diabetiky

Účinky přírodního sladidla

jsou tedy různorodé a určitě není od věci ho vyzkoušet. Jako u všeho ale platí „zlatá střední cesta“, neboť nadměrné užívání tohoto sladidla může mít laxační (projímací) účinky. Pokud ale chcete zhubnout, je xylitol více než vhodný neboť je opravdu mnohem méně kalorický než cukr a med. Užívá se ve studené i v teplé kuchyni. Trápí-li vás zubní kazy, paradentóza, používejte xylitol míst zubní pasty, zuby jím vyčistěte, ale pak nevyplivujte a nechte látku působit. Účinky by se měly dostavit poměrně rychle. Xylitol získáte v lékárnách, nebo v prodejnách se zdravou výživou za poměrně přijatelnou cenu. Tak proč to nezkusit?

 

Čtěte:  Tyto triky vám pomohou ke dlouhým a zdravým vlasům, které jste vždy chtěli!