Už jste slyšeli tohle trochu chemií zavánějící slovo? Pokud ano, víte, že nemá s chemií nic společného, neboť je to přírodní sladidlo, které se získává z dužiny a kůry stromu břízy. Nachází se však i v různých druzích ovoce a zeleniny, nejvíce v malinách, jahodách, švestkách. Vyskytuje se ale například i v kukuřici, obilninách, částečně ho produkuje i lidský organismus. Xylitol pochází z řeckého názvu xy– dřevo a přípona itol se užívá k označení cukrových alkoholů. Má asi o 40 procent méně kalorií než bílý cukr.
Deset důvodů, proč xylitol používat
- Udržuje vyrovnanou hladinu cukru v organismu
- Podporuje trávení
- Aktivuje pravidelné vyprazdňování
- Má protibakteriální účinky
- Odvodňuje organismus
- Odkyseluje organismus
- Zajišťuje vstřebávání vápníku
- Pomáhá při hubnutí
- Čistí dásně a chrání zubní sklovinu
- Je vhodný pro diabetiky
Účinky přírodního sladidla
jsou tedy různorodé a určitě není od věci ho vyzkoušet. Jako u všeho ale platí „zlatá střední cesta“, neboť nadměrné užívání tohoto sladidla může mít laxační (projímací) účinky. Pokud ale chcete zhubnout, je xylitol více než vhodný neboť je opravdu mnohem méně kalorický než cukr a med. Užívá se ve studené i v teplé kuchyni. Trápí-li vás zubní kazy, paradentóza, používejte xylitol míst zubní pasty, zuby jím vyčistěte, ale pak nevyplivujte a nechte látku působit. Účinky by se měly dostavit poměrně rychle. Xylitol získáte v lékárnách, nebo v prodejnách se zdravou výživou za poměrně přijatelnou cenu. Tak proč to nezkusit?
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.