Zázvor známe především jako koření, které se používá v exotické kuchyni. V posledních letech se však navrací také trend kořene zázvoru, který si strouháme do čaje jako lék na bolest krku i přímo již na chřipku. Tento kořen má každopádně nespočet zásluh, které bychom neměli podceňovat.

Blíží se vánoce a zejména severské země užívají zázvorové koření pro pečení svých typických sušenek. Zázvor lze však také nasypat do perníku. Využívá jej asijská kuchyně, ale jde také o všelék, který působí na naše tělo. Ovšem v tomto případě byste měli užívat čerstvý kořen zázvoru.

Zázvor je štiplavým kořenem, který pochází z Asie. Již tisíce lete se používá po celé Číně jako léčivá rostlina. Ta roste sama ve skupině mnoha stonků s žebrovanými listy a bílými nebo žlutými květy. Daří se jí i v tropickém podnebí i mimo Asii a Afriku. Naleznete ji e střední i jižní Americe. Obsahuje oleje, které jsou spojovány s mnoha léčebnými účely, které začínají využívat nejen vědci a výzkumní pracovníci.

Koupit si můžete zázvorové doplňky stravy, extrakty, esenciální oleje ze zázvoru, ale také lze konzumovat syrový zázvor na vlastní pěst. V podobě prášku jej pak využijete zejména při pečení nebo vaření. Kari či dýňové koláče se bez něj neobejdou.

A jdeme dále – jaké jsou výhody čaje ze zázvoru? Tím se zabývají především vědci a zjistilo se následující…

Čaj ze zázvoru léčí nevolnost – zejména pokud vás trápí ranní nevolnost, jako tomu je u těhotných žen, pak vám pomůže jedině tento čaj, který je zcela přírodní a bez vedlejších účinků Rovněž je třeba udat, že je naprosto bezpečný po dobu celého těhotenství. Dále je však v rámci úlevy od bolesti prospěšný také chemoterapeutickým pacientům, kteří rovněž prožívají nevolnost. Využijete jej však také pokud trpíte mořskou nemocí nebo vám nedělá dobře dlouhá cesta autem…

Čtěte:  Připravte se na boj s nachlazením