V lidském těle probíhají různé chemické procesy. Důležitá je acidobazická rovnováha, tedy vyrovnané hospodaření kyselin a zásad. Pro dosažení acidobazické rovnováhy je vhodné konzumovat výhonky.
Poskytují důležité mikroživiny, podstatné pro zdravou výživu a vyrovnanou rovnováhu kyselin a zásad. Obsahují vitamíny, minerální látky a stopové prvky.
Alfalfa (vojtěška, lucerka)
Je považována za královnu mezi výhonky a je bohatá hlavně na chlorofyl, vitamín C a E, B vitaminy. Dále obsahuje minerální látky, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík, draslík a selen. Naklíčená semena vojtěšky obsahují navíc i mnoho proteinů a aminokylin nutných pro svaly. Neuvěřitelné množství prvků se obráží v samotném názvu alfalfa, který pochází z arabštiny a znamená něco jako „Otec veškeré stravy“.
Řeřicha
Je bohatá na vitamín A a C, vitaminy skupiny B, niacin a minerální látky (draslík, vápník, železo a fosfor). Řeřicha se dobře pěstuje doma na buničině. Před konzumací klíčků řeřichy by se měly zelené lístky rozvinout.
Čočka
Jíme ji nejvíce jako semena ve formě polévky nebo hlavního jídla. Ze semen však klíčí zdravé výhonky, plné živin, vitamínu A, vitamínů skupiny B a niacinu. Kromě draslíku, železa a fosforu obsahují i velice cenné rostlinné bílkoviny.
Ředkev, ředkvička
Jejich semena dodávají salátům ostrou kořeněnou chuť. Jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, na niacin, draslík, vápník, železo a sodík. Mají dezinfekční a protiplísňové účinky.
Stejně jako výhonky řeřichy mohou být využívány jako zelené koření a rovněž není vhodné nechávat je klíčit ve skle.
Fazole mungo
Výhonky munga jsou běžně v obchodech k sehnání a nejdeme je také pod nesprávným označením zelená sója. Jsou zdrojem vitamínů A, E a B, minerálních látek (železo, fosfor, draslík, hořčík a vápník). Výhonky v syrovém stavu obsahují malé množství přírodních jedovatých látek, proto je dobré je před jídlem povařit alespoň tři minuty.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.