Mezi nejvýznamnější výhody brusinkové šťávy patří především pomoc při močových obtížích. Je také prevencí proti žaludečním chorobám, cukrovce a potížím s dásněmi, které způsobuje zubní plak.

Fytourienty, které šťáva obsahuje, pomáhají v boji proti širokému spektru zdravotních obtíží. Brusinky jsou všestranné ovoce, které nabízí široké spektrum antioxidantů.

Nutriční složky brusinkové šťávy

Šťáva je bohatá na antioxidanty, vitamín C a kyselinu salicylovou, obsahuje velmi malé množství kalorií, poskytuje energii, bílkoviny, sacharidy, minerály (vápník , hořčík , železo , fosfor , sodík , draslík a zinek) a vitamíny (thiamin, riboflavin , niacin,vitamín B6 , vitamín E- (alfa-tokoferol a vitamín K – phylloquinon).

Zdravé přínosy brusinkové šťávy

Pomáhá v boji proti infekcím močových cest

Toto onemocnění souvisí s existencí určitých mikroorganismů v moči. Brusinky obsahují látky, které brání bakteriím, aby se vázaly na buňky na stěně močového měchýře, také zabraňují dalšímu množení bakterií a podporují jejich vylučování z těla.

Zlepšují kardiovaskulární zdraví

Brusinková šťáva může pomoci snížit riziko chorob souvisejících se srdcem a může pomoci udržovat v pořádku kardiovaskulární soustavu.

Flavonoidy  přítomné v brusinkách mají antioxidační vlastnosti a mohou snížit riziko aterosklerózy, což je onemocnění, při kterém dochází k zúžení tepen v důsledku tvorby tuku, vápníku a cholesterolu v krvi. To brání toku krve bohaté na kyslík do různých částí těla a může vést k potenciálně smrtelným následkům, jako jsou srdeční záchvaty a mrtvice.

Posiluje kosti a zuby

Brusinková šťáva je přirozeným zdrojem vápníku.

Pomoc při redukčních dietách

Brusinková šťáva je bohatá na organické kyseliny, které pomáhají bojovat proti tukovým usazeninám v našem těle.

Pomoc v boji proti stárnutí

Bohatství fytonutrientů a antioxidantů přítomných v brusinkách hraje zásadní roli při poskytování ochrany proti problémům, které se vyvíjejí s  věkem. Patří mezi ně ztráta paměti a nedostatečná koordinace. Brusinky mají mnoho terapeutických vlastností, které chrání buňky před poškozením způsobeným nestabilními molekulami nazývanými volné radikály, které přispívají ke stárnutí.

Čtěte:  Japonská legenda o bodu sta nemocí: Masáží jediného bodu stimulujete skoro celé tělo

Nežádoucí účinky brusinkové šťávy

Existují náznaky, že lidé, kteří užívají warfarin, by měli být obezřetní ohledně příjmu brusinek, protože jsou vystaveni vysokému riziku krvácení.Warfarin je antikoagulační léčivo, které se používá jako lék na ředění krve, snižuje šance na vznik krevních sraženin vyskytujících se v těle. Tyto krevní sraženiny mohou dále způsobit vážné stavy jako jsou kardiovaskulární poruchy nebo sraženiny v nohou, plicích a jiných částech těla.

Aspirinová alergie : Brusinky obsahují značné množství kyseliny salicylové, která je přítomna také v aspirinu. Lidé, kteří potřebují přípravky k ředění krve a je jim předepsán aspirin, by neměli konzumovat příliš mnoho brusinkového džusu.

Extrakt z brusinek obsahuje významnou koncentraci oxalátu a vápníku. To zvyšuje pravděpodobnost výskytu kalciových oxalátových kamenů a kamenů kyseliny močové u některých lidí. Lidé, kteří mají ledvinové kameny nebo měly v minulosti ledvinové kameny, by měli konzultovat konzumaci s lékařem.