Pokud jste jako většina lidí, tak jste pravděpodobně nikdy o ničem takovém, jako je marulový olej, ani neslyšeli. Tento ohromný olej je některými lidmi považován za „elixír mládí“ a je to rozhodně věc, o které byste se měli chtít dozvědět něco více. Marula je plod pocházející z jižní části Afriky, a byla sklízena z divočiny po staletí, pro potřeby přírodní léčby hojení širokého spektra obtíží.

Tento olej je extrahován z ořechů stromu maruly. Je to vzácný olej s květinovou a ořechovou vůní, který oplývá mnohými silnými vlastnostmi, včetně obsahu ochranných antioxidantů. Ačkoli je velice podobný mnohem známějšímu arganovému oleji, marulový olej obsahuje o 60 procent více antioxidantů.

Dlouhou dobu byl užíván v Jižní Africe, Zimbabwe, a Mosambiku, jakou součást tamější stravy, na konzervování masa, pro množství účelů na vaření, v kosmetice, na péči o kožené zboží, a mnohem více. V Jižní Africe byl užíván na nesčetně zkrášlujících rituálů po stovky let, aby ochránili pokožku a vlasy od drsných venkovních podmínek.

Marulový olej má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Je to všestranné tonikum, které může zvrátit poškození pokožky spojené s vystavením slunečnímu záření, posílit buněčnou aktivitu, pomoci s tvorbou kolagenu, ochránit před toxiny z prostředí, a podpořit zdraví pokožky a vlasů. Není to zrovna nejlevnější záležitost, ale nezoufejte, protože většinou budete potřebovat pouze dvě až tři kapky, takže vám nějakou dobu vydrží a peníze rozhodně nepoletí nazdařbůh z okna.

A s čím vším tedy tento zázračný olej pomáhá?

  1. Prevence strií a redukce jizev

Marulový olej může snížit viditelnost jizev a strií, a pravděpodobně i pomoci jim předejít v první řadě. Tento efekt je platný díky bohatému množství nezbytných mastných kyselin, antioxidantů, vitamínů, a minerálů. Jednoduše se vstřebává do kůže a zanechává jí vyživenou, pružnou, elastickou a pevnou. Pokud jste těhotná, nebo jste někdo, kdo už má strie a/nebo jizvy, definitivně vám tento olej bude prospěšný pro jejich léčbu a obnovu. Nejlepší je použít marulový olej jako olej masážní, protože nabízí relaxační účinky, zatímco zkrášluje pokožku. Pro tento účel vmasírujte do postižených oblastí dvakrát denně.

  1. Proti stárnoucí účinky

Tento olej je jedním z nejlepších prostředků naproti stárnoucí účinky. Je plný omega a mastných kyselin, společně s vitamíny C a E, které společně fungují na boj proti poškození volnými radikály, které urychlují známky stárnutí. Vaše pokožka navíc bude mít mladistvý vzhled – u vyzrálejších pletí posiluje jejich přírodní schopnost opravovat a regenerovat, také je podporuje v tvorbě kolagenu na obnovu pružnosti.

  1. Boj proti akné

Díky svým silným hydratačním a antimikrobiálním účinkům může aplikace marulového oleje snížit velikost a viditelnost na problémových místech postižených všemi typy nedokonalostí. Pokud navíc máte jizvy po akné, může pomoci snížit jejich viditelnost.

  1. Léčba popraskaných rtů

Jak již bylo zmíněno výše, marulový olej má hydratující účinky, a pomáhá léčit nejen suchou pokožku, ale i popraskané rty. Je schopný proniknout skrze kůži na rtech, aby bojoval se suchostí zevnitř. Užíváním tohoto oleje získáte jemné růžové rtíky, které nikdy nepraskají a nekrvácí. Namísto užívání jeleních lojů a balzámů, či jiných produktů na rty, které s časem mohou udělat více škody než užitku, marulový olej může opravdu pomoci uzdravit rty a zachovat je hydratovanými.

  1. Křehké nehty

Marulový olej je také skvělý, pokud máte slabé, křehké nehty, díky svému velikému množství přínosných živin. Pokud jsou vaše nehty náchylné k lámání a popraskání, určitě budete chtít mít tento olej při ruce, kvůli jeho hydratačním a vyživujícím účinkům, které pomáhají nehty vyléčit, aby byly znovu silné a odolné. Jednoduše aplikujte olej pravidelně na nehty obou rukou – rychle se absorbující aktivní složka zanechá vaše ruce nejen hebké jako dětská prdelka, ale pomůže také zpevnit křehké lámavé nehty a hydratuje kůžičku kolem nehtů.

  1. Skvělý pro všechny druhy pleti

Od suché po mastnou k normální či citlivé pleti, marulový olej je překvapivě skvělý pro všechny typy pletí, protože je bohatý na kyselinu olejovou, která je nezbytným dodatkem pro krásnou, zdravou pokožku. Je přírodní zklidňovadlo, rychle se vstřebává bez ucpávání pórů, a nikdy za sebou nenechává otravné mastné zbytky. Dokonce pomáhá vyvážit hladiny vlhkosti, ať už ho použijete samotný, nebo jako pár kapek přidaných do vašeho oblíbeného produktu. Pleť si díky němu udrží hydrataci bez silné vrstvy a zároveň má tento olej schopnost bojovat s volnými radikály, které ohrožují zdraví vaší pokožky.

Čtěte:  Nejhorší jídlo pro pleť - tomu se vyhněte

Zdroj