Skořice je jednou z nejčastěji používaných ingrediencí, a to nejen díky své chuti a vůni, ale také pro své léčivé vlastnosti. Její bohatá a teplá vůně zpříjemní i ten nejchladnější zimní den a úžasná chuť ozvláštní každý pokrm.
Skořice je skvělým zdrojem vlákniny, železa, vápníku,… a proto by měla být součástí každého zdravě sestaveného jídelníčku.
Existují dva typy tohoto koření – častější je tmavší typ cesia, zatímco typ cejlonský má světlejší barvu a sladší chuť. Jedním z nejznámějších zdravotních přínosů skořice je její antioxidační funkce a potenciál snížit hladinu cukru v krvi u lidí trpících cukrovkou.
Výživový profil skořice
1 polévková lžíce skořice obsahuje:
- 19 kalorií
- 4 gramy vlákniny
- 68 % DDD manganu
- 8 % DDD vápníku
- 4 % DDD železa
Skořice neobsahuje žádný cukr. Navíc je poměrně dobrým zdrojem vitaminu K, proto je vynikající přísadou ke každodenní stravě. Má pozitivní vliv na trávení, imunitu, hladinu cukru v krvi i na zdraví srdce.
Zdravotní přínosy skořice
Skvělý antioxidant
Ve studii z roku 1999 byly analyzovány antioxidační schopnosti skořice a byla prokázána zvýšená aktivita antioxidačních enzymů u potkanů, kteří byli krmeni stravou s vysokým obsahem tuku spolu se skořicí nebo kardamomem. Skořice je bohatá na polyfenoly, kyselinu fenolovou a antioxidanty flavonoidů, které tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují oxidační stres v těle, který vede ke stárnutí a nemocem.
Protizánětlivé účinky
Aktivní antioxidanty ve skořici mají silné protizánětlivé účinky, které chrání tělo před rozvojem závažných onemocnění.
Pro zdravé srdce
Skořice se ukázala být účinná při zlepšování důležitých faktorů kardiovaskulárního zdraví – například hladiny cholesterolu a triglyceridů. Ve studii z roku 2003 vykazovali ti pacienti s diabetem, kteří konzumovali 1, 3, nebo 6 gramů skořice denně, snížení hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů se stabilními hladinami HDL cholesterolu.
Ochrana před diabetem
Skořice pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. typu. Studie z roku 2009 ukazuje, že významné snížení hladiny glukózy souviselo právě s příjmem skořice.
Ochrana proti neurodegenerativním onemocněním
Jak ukazuje výzkum, antioxidační účinek skořice může být jedním z faktorů snižujících riziko oxidačního stresu a stárnutí mozkových buněk. Právě tyto faktory způsobují neurologické stavy známé jako Parkinsonova a Alzheimerova nemoc.
Proti bakteriím
Skořice slouží jako silný prostředek proti infekcím a virům způsobeným různými bakteriemi a tradičně se k těmto účelům používá. Studie z roku 2012 prokázala silný protiplísňový efekt skořicových éterických olejů proti Candida albicans, Candida tropicalis a Candida krusei.
Zdravé zuby
Při testování na účinnost proti příčinám zubního kazu se ukázalo, že skořice je ještě účinnější než hřebíčkový olej.
Vedlejší účinky?
I když je pro lidské zdraví skořice velmi přínosná, příliš vysoké množství může způsobit podráždění úst a rtů či kůže.
Lidé s problémy s játry by měli být při její konzumaci opatrnější, protože příliš vysoký příjem může způsobit toxicitu.
Jak již bylo řečeno, skořice snižuje hladinu cukru v krvi, což vyžaduje opatrnost u pacientů s diabetem, kteří podstupují léčbu.
Jestliže berete medikamenty na srdce, ředění krve, cukrovku nebo antibiotika, poraďte se o účincích skořice s doktorem.
Doporučený denní příjem
Jak již bylo výše zmíněno, skořice má velký potenciál v boji proti cukrovce a kardiovaskulárním chorobám, neboť pozitivně ovlivňuje funkci inzulínu, snižuje hladinu glukózy v krvi a reguluje metabolismus lipidů.
Doporučená denní dávka skořice pro diabetiky je 1-6 gramů denně, přičemž lepší volbou je skořice cejlonská, kvůli nižším hladinám kumarinu, hepatotoxické a karcinogenní fytochemické látky.
Jak nakupovat
Jak již bylo výše zmíněno, existují dva typy skořice. Lepší volbou je skořice cejlonská, která sice není tak snadno k dostání, ale má lepší přínosy pro zdraví.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.