Jídlo a receptyPřírodní léčba

Rozmarýn lékařský využijete pro léčbu i vaření

Rozmarýn lékařský je stálezelená rostlina keříkovitého vzrůstu. Své užití nachází v lidovém léčitelství a v gastronomii.

Lidové léčitelství

Rozmarýnový olej

Suroviny pro přípravu:

  • snítka rozmarýnu
  • kuličky černého pepře
  • olej – olivový, mandlový, meruňkový, z hroznových jader (vhodný pro použití na pokožku)

Postup přípravy:

Snítky rozmarýnu spolu s několika kuličkami pepře naložíme do oleje a necháme 14 dní odležet. Občas je potřeba směs protřepat. Po uplynutí potřebné doby přelijeme přes plátýnko do dobře uzavíratelné nádoby. Pokud chceme olej používat na pokožku, nedáváme kuličky pepře.

Použití:

V gastronomii je olej skvělý na dochucení těstovinových salátů, pro přípravu marinád, k rybímu a kuřecímu masu nebo na dochucení dušené zeleniny.

V péči o tělo jej můžete používat na pokožku hlavy.

Rozmarýnová mast

Suroviny pro přípravu 1 kelímku:

  • 250 g čistého sádla, vazelíny nebo kokosového oleje
  • 2 hrsti nasekané rozmarýnové nati

Postup přípravy:

Základ, který jste si zvolili, rozpustíme ve vodní lázni a nasypeme na drobno nasekanou tymiánovou nať. Necháme zchladnout a uležet do druhého dne. Celou směs opět zahřejeme a přelijeme přes čisté plátýnko nebo jemný cedník do předem připraveného kelímku, ve kterém chceme mast skladovat. Necháme vychladnout a uložíme do lednice.

Rozmarýnový čaj

Suroviny pro přípravu:

  • 1 šálek vroucí vody
  • 1 lžička sušeného nebo čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy:

Rozmarýn zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat po dobu deseti minut, pod pokličkou a následně přelijeme přes sítko. Popíjíme vlažný a vždy si připravujeme čerstvý.

Rosemary spices

Gastronomie

Jako koření používáme listy rozmarýnu, které mají jehličkový vzhled. Lze použít rostlinu čerstvou i sušenou, může být drcená, jemně mletá nebo celé větičky. Používá se samotný nebo v celé řadě směsí, nejčastěji v provensálském koření. Koření je vhodné pro dochucení masa skopového, jehněčího, telecího, drůbežího rybího a někdo jej používá při přípravě rajské omáčky či polévky

Brambory pečené s rozmarýnem

Suroviny pro přípravu 1 kg brambor:

  • brambory
  • 4 lžíce rostlinného olej, ideálně olivového
  • hrubě mletá sůl
  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky sušené
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy:

Brambory řádně očistíme a i se slupkou rozkrájíme na měsíčky, osolíme a přidáme ostatní přísady. Pečeme v rozehřáté troubě po dobu asi 40 minut.

Rozmarýnová marináda

Suroviny pro přípravu:

  • 1 lžíce sekaného rozmarýnu
  • 2 lžíce rostlinného oleje, nejlépe olivového
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:

Do oleje přidáme jemně nasekaný česnek, citronovou šťávu a rozmarýn a celou směs necháme uležet 24 hodin v lednici. Marináda je ideální pro nakládání masa.

Rybízové želé s rozmarýnem

Suroviny pro přípravu:

  • 1 400 g rybízu
  • 1 150 g cukru
  • přípravek na želírování
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy:

Rybíz prolisujeme, vzniklou šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme 2 lžíce cukru a přípravek na želírování, povaříme po dobu jedné minuty, dosypeme zbývající cukr a vložíme rozmarýn. Vaříme po dobu 5 minut, za stálého míchání. Vyjmeme rozmarýn a směs naléváme do předem připravených skleniček, které zavíčkujeme a obrátíme víčkem dolů, alespoň na 5 minut.

Treska na rozmarýnu

Suroviny pro přípravu 500 g tresky:

  • treska
  • 150 g pórku nakrájeného na kolečka
  • 100 g šalotky rozpůlené podélně
  • 1/4 dl zakysané smetany light
  • 1 žloutek
  • 4 snítky rozmarýnu
  • olej
  • sůl dle chuti

Postup přípravy:

Filety z ryby osolíme. Zakysanou smetanu rozšleháme se žloutkem. Vymažeme zapékací misku, do které narovnáme stočené rybí filety, proložíme je rozmarýnem, šalotkou a pórkem a zalijeme směsí smetany a žloutku. Misku vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button