Jez řepu, řepa je zdravá. Tyto fráze zná určitě každý od svých rodičů a lidí, kteří měli možnost vás vychovávat. Možná jste i mezi těmi, kteří tuto informaci šíří dál a pevně ji věří. A děláte dobře, protože řepa je opravdu zázračná zelenina.
Kvašení je tradiční ruský postup, díky kterému vzniká plno zdraví prospěšných nápojů. Obsahuje složky, které dokáží aktivovat funkci jater, ledvin a střev.
Podle některých lékařských výzkumníků dokáží kvasnice z řepy čistit játra a celý organismus, zabraňovat vzniku zhoubných nádorů a zmírňovat zácpu spolu s dalšími střevními potížemi. Také bylo zjištěno, že dokáží snížit vysokou hladinu krevního tlaku, stejně jako různé další cévní nemoci. My vám nyní přinášíme recept, jak získat blahodárné kvasnice z červené řepy.
Recept
Na recept budete potřebovat:
- sklenici o objemu minimálně 3 litrů
- 700 g syrové oloupané červené řepy
- 2 lžíce mouky nebo 2 kusy černého chleba
- 200 g cukru (můžete použít ale i med nebo jakékoliv jiné sladidlo)
- 100 g rozinek.
Postup:
Nejdříve umyjeme a oloupeme řepu, nakrájíme na malé kostičky či tenké plátky a vložíme do sklenice. Přidáme rozinky, 2 lžíce mouky a cukr. Mezery zaplníme čistou studenou vodou, zakryjeme dvojitou gázou a necháme 6-7 dní na teplém místě kvasit. Dvakrát denně sklenici promícháme a pokud je potřeba, tak odstraníme přebytečnou pěnu. Po 7 dnech přecedíme přes plátýnko a tuhou část vyhodíme. Vzniklá šťáva má mírně kyselou, trochu slanou až zemitou chuť.
Nápoj pijte třikrát denně, ideálně 3-4 lžíce vždy před jídlem. Až dopijete všechnu šťávu, další čištění si naordinujte až za 3 měsíce. Může se stát, že během tohoto čištění můžete mít řídkou stolici či jiné mírné nežádoucí reakce. Nezalekněte se toho. Tělo se čistí a odstraňuje z těla plno škodlivin, a proto jsou tyto reakce zcela běžné. Vyzkoušejte nápoj z červené řepy a ulevte vaším játrům a ledvinám.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
A co místo mouky nebo chleba použít žitný kvásek ? Používám kvásek na pečení chleba.