Trošku skořice chutná stejně dobře v kávě, jako v jablečném koláči. To však není jediný důvod, proč byste měli své ranní kávě dát trochu něco extra. Skořice byla jednou privilegiem králů a bohů, bylo to vysoce ceněné koření a prodej byl striktně kontrolován.
O toto sladké koření se dokonce i vedly války. Je známé tím, že posiluje zdraví v mnoha ohledech, díky čemuž je tak populární.
Skořice je tropické koření vyrobené usušením vnitřní kůry skořicového stromu Cinnamomum zeylanicum. Ne vše, co si však říká skořice, je opravdu pravá skořice. Jak je již častým zvykem, i toto koření má napodobeniny, které mohou uškodit vašemu zdraví. Pravá skořice, známá jako cejlonská skořice, po svém místě původu, je poměrně drahá, mnoho podobných druhů tedy bylo použito jako alternativa.
Proč si dát skořici do ranní kávy
-
Skořice může nahradit cukr a smetanu v kávě
Nic není jako káva, co by vás ráno postavilo na nohy. Studie ukázaly, že konzumace kávy může být doopravdy dobré pro váš mozek. Pokud však ze zvyku přidáváte hodně cukru a smetany, může vám udělat více škody než užitku. Přirozeně sladká chuť skořice může pomoci snížit potřebu pro sladidla, které přidávají kalorickou dávku do vašeho ranního nápoje.
-
Skořice je prospěšná při zánětlivých obtížích
Skořice obsahuje silné antioxidační složky zvané proanthokyanidiny, které pomáhají snížit oxidační poškození buněk a tkání. Protizánětlivý efekt tohoto koření je prospěšný ve zvládání bolestivých obtíží jako je artritida. Pravidelná ranní dávka může poskytnout úlevu od bolesti po celý den. Může to dokonce zvýšit vaši mobilitu.
-
Skořice podporuje krevní oběh
Skořice má krev ředící účinek, který pomáhá zvýšit cirkulaci krve. Tento účinek je podobný antikoagulantním vlastnostem warfarinového léku, který se obvykle užívá na snížení rizika krevních sraženin, mrtvice, a infarktu. Obsah kumarinu ve skořici je zodpovědný za její antikoagulační efekt. Mnoho druhů skořic má nějaké množství kumarinu, tato substance je však jedovatá ve vyšších koncentracích.
-
Pomáhá předcházet/léčit kvasinkové infekce
Protiplísňové vlastnosti skořice jsou dobře známé. Věděli jste, že zahradníci často posypávají skořicí své uskladněné cibulky a hlízy, aby je uchránili před hnilobou, a že to dokonce opravdu funguje?
Plísňové infekce se většinou objevují, když je člověk oslaben nebo imunokompromitovaný, v důsledku zotavování ze zdlouhavé nemoci. Orální afty nebo onemocnění známé jako ‚atletická noha‘ (tinea cruris), jsou problémové kvasinkové infekce v puse a v oblasti genitálu, a mají ve zvyku se vracet. Pravidelná dávka skořice v ranní kávě může pomoci tyto infekce držet na uzdě.
-
Může předejít prudkému vzrůstu cukru
Jídlo bohaté na sacharidy způsobuje náhlé vzrůsty hladiny krevního cukru, který spouští inzulinovou produkci. To je brzy na to následováno drastickým poklesem, který zase spouští chuť k jídlu a hlad. Diabetici jsou samozřejmě mnohem více tímto postižení, protože nemohou produkovat dostatečný inzulin, aby udrželi hladinu krevního cukru pod kontrolou. I u zdravých jedinců se však mohou projet metabolické obtíže a poruchy příjmu potravy z velmi kolísavých hladin krevního cukru.
Skořice může pomoci udržet hladinu krevního cukru víceméně v rovnováze. Dociluje toho pomocí zpomalování žaludečního vyprazdňování po jídle, tudíž zpomalováním absorpce glukózy do krve. To může předejít chutím k jídlu, které často vedou k přejídání.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.