Yerba mate čaj je populární nápoj konzumovaný především v jihoamerických zemích, kde nahrazuje běžnou kávu a čaj. Je připravován z listů a větviček tamější rostliny zvané cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis), která patří do řádu cesmínotvarých. Tento bylinný čaj obsahuje úctyhodné množství kofeinu, který poskytuje stimulující efekty podobný jako u kávy.

Domorodí původní obyvatelé Brazílie, Argentiny, Paraguaye, Uruguaye a části Chile, užívali tento posilující čaj dávno předtím, než Evropané podnikli jejich výpravu do Ameriky. Nicméně je považován za „nápoj bohů“ nejen kvůli pozdvihování hladiny energie díky kofeinu, ale zejména díky svým četným zdravotním účinkům. Není překvapivé, že Yerba mate roste na popularitě i mimo své domácí prostředí, přestože to není zrovna nejlépe chutnající nápoj.

Na tuto lehce trpkou, travnatou chuť čaje Yerby mate si musí člověk chvilku zvykat, zde je však několik excelentních důvodů, proč ho začít pít. Ti, kteří ho začnou pít, se překvapivě rychle stanou pravidelnými spotřebiteli, díky jeho přínosným účinkům na tělo a mysl.

Yerba mate je skvělý ranní nápoj zvyšující energii

Tento herbální čaj je zejména dobrý jako ranní nabuzovák, protože poskytuje plynulé zvýšení energie, bez vedlejších efektů jako je neklid a znepokojení, spojené s konzumací kávy. Kofeinový obsah v čaji Yerba mate spadá někam přibližně mezi kávu a čaj. Obsahuje však také fytochemikálii theobromin, který stojí za dobrým pocitem, který dostaneme při konzumaci čokolády.

Přestože má theobromin stimulující účinek podobný kofeinu, je mnohem jemnější a trvá déle. Poskytnuté zvýšení energie je také mnohem vyváženější a něžnější. Navíc funguje Yerba mate jako uvolňovač svalů.

Navyšuje jasnou mysl a kognitivní funkce

Náš mozek se může zamlžit a být vyčerpán následkem všemožných senzorických stimulací, které ho zaplavují. Mentální únava může zapříčinit, že se člověk hůř soustředí na důležité věci a dočasně se sníží kognitivní funkce. Šálek Yerby mate kdykoli během dne může navýšit vaši mentální ostrost.

Čtěte:  Jak naplnit váš domov láskyplnou energií podle Feng Shui?

Tento čaj zlepšuje soustředění a koncentraci, posiluje paměť, pomáhá s porozuměním komplexních konceptů a udržováním informací. Kofein obsažený v tomto nápoji je hlavně zodpovědný za obnovu jasné mysli, společně s jinými silnými složkami v tomto čaji.

Zlepšuje náladu

Mnoho spotřebitelů čaje Yerby mate tvrdí, že je tento čaj nadřazený vůči kávě, protože posilnění nálady trvá déle, a není následováno tvrdým pádem. Snadné kamarádství vyvolané tímto čajem z něj činí skvělý nealkoholický společenský nápoj.

Tento herbální čaj stimuluje produkci dopaminu, který je neurotransmiter spojený s částí mozku zaměřenou na radost a rozkoš. Nízká hladina dopaminu způsobuje únavu, nedostatek zájmu a motivace, výkyvy nálad, deprese, a dokonce závislost na drogách, a obtíže s pamětí.

Úžasné nutriční hodnoty

Tento bylinný čaj má impozantní nutriční hodnoty vitamínů, minerálů, a aminokyselin. Kromě vitamínů A, C, a E, čaj Yerba mate obsahuje mnoho vitamínů B. Je skvělým zdrojem niacinu (B3), vitamínu známého svou schopností snížit triglyceridy a špatný LDL cholesterol, a ochranou proti ateroskleróze.

Draslík a hořčík jsou dva minerály, které se nachází ve velkém množství v tomto nápoji, spolu s již menším množstvím železa, vápníku, zinku, síry, selenu, manganu, a fosforu. Pravidelné pití poskytuje stabilní dodávku těchto substancí, stejně jako aminokyseliny, která je důležitá na syntézu bílkovin.

Prevence proti infekcím ledvin a močového traktu

Pravidelné pití tohoto čaje může předejít vzniku ledvinových kamenů, stejně jako eliminuje již existující. Diuretický efekt xanthinového kofeinu, theobrominu, a theophyllinu, může být příčinou tohoho efektu. Pravidelná konzumace také navíc snižuje riziko infekcí močového traktu.

Nabité antioxidanty

Role antioxidantů v redukci zánětů, rizika rakoviny, srdečních onemocnění, a stárnutí, je dobře známá. Zametou s volnými radikály, které by jinak poškodily tkáň a orgány, stejně jako buňky DNA. Vitamíny A, C, a E, jsou skvělými antioxidanty, přesto však mnoho polyfenolů obsažených v tomto čaji, je ještě mnohem silnější. Mezi ně patří například důležité molekuly antioxidantu quercetinu a rutinu.

Čtěte:  Recept: Citron a česnek vám sníží hladinu cholesterolu

Příprava čaje

Tradiční příprava je louhování suchých lístků v horké vodě. Nádoba z lagenárie obecné by byla naplněna do tří čtvrtin lístky, a poté by byla přilita horká voda (přibližně 70 °C). Stříbrné brčko bylo využíváno na popíjení tohoto nápoje přímo z nádoby.

Dnes se příprava nijak zvlášť neliší, jen je Yerba mate mnohem dostupnější i například v čajových sáčcích, ve kterých je tento čaj v prášku. Přesto však jsou volné listy tohoto čaje preferovány.

Zdroj