Čaj. Jeden z nejstarších a nejběžnějších nápojů. Nápoj, jenž existuje v mnoha rozmanitých druzích a variantách. Čaj, jehož příprava nám může zabrat pár minut, nebo ji můžeme pojmout jako malý obřad. V obecném podvědomí máme zafixováno, že čaj se pije především při nachlazení. Tak tomu ovšem samozřejmě není. Kromě druhů, které si vychutnáme pro jejich chuť a aroma, můžeme sáhnout po bylinkových čajích, které mají rozsáhlé léčebné účinky. Zde jsou některé z nich.

Čaj ze šípku

Na podzim snadno dosažitelný, stačí zajít do přírody a šípky natrhat. Přes noc namočit do studené vody a druhý den je zalít vroucí vodou, 10 minut povařte. Čaj pijte teplý, jen tak bude mít účinky, které má mít – čistí močové cesty a zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám i vaši vitalitu.

Heřmánkový čaj

Jeden z nejznámějších, ale jaké má účinky? Snižuje horečku, zklidňuje podrážděnou sliznici nosu a krku.

Kopřivový čaj

Pročišťuje krev, detoxikuje organismus a rovněž má schopnost odstranit pálení žáhy. Odvar z kopřiv můžete použít i na masáž vlasové pokožky, podporuje růst a kvalitu vlasů.

Čaj z lipového květu

Má široké spektrum léčivých vlastností. Pomáhá odstranit zahlenění, revmatismus, podporuje činnost žaludku, snižuje nevolnost. Léčí také zánět močových cest.

Meduňkový čaj

Obecně je známo, že je vhodný pro ty, kteří nemohou usnout. Mohou ho ale popíjet i ti, kteří mají střevní a žaludeční problémy, nebo trpí nadýmáním.

Bezový čaj

Tento čaj je vhodný právě při chřipkách. Na podzim a v zimě je tedy dobré mít ho vždy po ruce a popíjet při prvních příznacích. Léčí i počáteční příznaky virózy, rýmu a kašel.

Čaj z oregana

Není příliš běžný, ale ti, kteří trpí infekčními chorobami, onemocněním ledvin, jater, či astmatem, alergiemi, by ho měli do svého pitného režimu pravidelně zařadit.

Čtěte:  Věděli jste, že jablečný ocet pomáhá na zmírnění celulitidy?

Bylinné čaje zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 10-15 minut, slaďte pouze medem, ale ne pokud je čaj ještě vroucí. Nechte odvar trochu vychladnout, med by ztratil své vlastnosti, které jinak podpoří léčivou sílu čaje.