Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Pažitka může být skvělou náhradou za sůl

Pažitka je bylinka, která dochutí nejen pomazánky, ale i polévky či chleba s máslem a to díky své příjemné chuti. Pokud chcete omezit solení, použijte ji na dochucení pokrmů. Není vhodná k tepelné úpravě, skvěle chutná za studena a do pokrmů ji přidáváme vždy na závěr. Můžeme ji použít pro dochucení tvarohových pomazánek a dipů, na čerstvé druhy sýrů, do salátů a to nejen zeleninových. Skvěle se hodí do pokrmů připravovaných z vajíček. Velmi chutné a pikantní je i bylinkové máslo doplněné o pažitku.

Bylinkové máslo

Suroviny pro přípravu:

  • 100 g změklého másla
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 citronu nebo limetky
  • hrst jemně nasekané pažitky
  • sůl dle chuti

Postup přípravy:

Do změklého másla vmícháme citronovou kůru a pažitku a dochutíme solí a citronovou šťávou. Vzniklou směs skladujeme v chladu. Bylinkovým máslem můžeme potřít teplou bagetu, je vhodné ke grilovanému masu, především rybímu, k zelenině nebo k bramborovým přílohám.

Obměny:

Strouhanou citronovou kůru můžeme nahradit zázvorem. Můžeme přidat nasekaný stroužek česneku nebo další bylinky. Vhodné jsou tymián, estragon, řeřicha či petrželová nať.

Tvarohová pomazánka

Suroviny pro přípravu:

  • 1 měkký tvaroh ve vaničce
  • 1 bílý jogurt
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce oleje, ideálně olivového
  • hrst nasekané pažitky, lze přidat i další bylinky – petrželová nať, kerblík, medvědí česnek nebo mladé listy pampelišek

Postup přípravy:

Bylinky s olejem a se solí nasekáme pomocí ručního mixéru a vzniklou směs smícháme v misce s tvarohem a jogurtem. Pomazánku na pečivu dozdobíme čerstvou okurkou či dalšími druhy zeleniny.

Plněná vejce

Suroviny pro přípravu:

  • vejce uvařená natvrdo
  • smetanový sýr
  • wasabi
  • pažitka
  • sůl dle chuti

Postup přípravy:

Uvařená vejce oloupeme, rozpůlíme na poloviny a vyjmeme z nich žloutky, které v misce rozetřeme se sýrem a wasabi. Osolíme a přidáme na jemno nasekanou pažitku. Vzniklou směsí plníme bílky. Pažitku ještě můžeme nasypat na naplněná vajíčka.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button