Lykopen je velmi silný antioxidant, který se nachází především v potravinách červené barvy. Jedná se o karotenoid, který dodává charakteristickou barvu právě některým druhům potravin. Kromě toho bývá spojován se zdravotními výhodami, které poskytuje našemu tělu. Lidské tělo si jej samo neumí vyrobit, je tedy potřeba jej dodat stravou.
Zdravotní přínosy lykopenu
Silné antioxidační vlastnosti, které lykopen má, bojují proti volným radikálům, oxidačnímu stresu a zánětům a tím pomáhají předcházet některým onemocněním. Kromě toho lykopen chrání naši pokožku. Lykopen se řadí mezi jeden z mnoha karotenoidních antioxidantů nacházejících se v ovoci a zelenině, který podporuje zdraví srdce. Také může hrát roli v prevenci proti Alzheimerově chorobě. Antioxidační vlastnosti zmírňují oxidační poškození. Díky tomu, že bojuje proti volným radikálům, jež poškozují křehké buněčné struktury, může pomáhat snižovat riziko vzniku mrtvice. Lykopen se řadí do skupiny antioxidantů, které jsou známé svými fotoprotektivními vlastnostmi – chrání pokožku proti škodlivému UV záření, které může popálit jemnou pokožku nebo způsobit pigmentaci kůže.
Ve kterých potravinách se lykopen vyskytuje?
Lykopen je karotenoid. Řadí se do skupiny antioxidantů, které mají odpovědnost za charakteristickou barvu některých potravin. Následující potraviny obsahují lykopenu větší množství – rajčata, melouny, papriky, papája nebo grapefruit. Malé množství obsahuje také mrkev nebo červené zelí. Všechny tyto druhy ovoce a zeleniny jsou dostupné v obchodě celoročně, takže je velmi snadno zařadíme do svého jídelníčku. Lykopen odolává vysokým teplotám, takže třeba u paprik nebo rajčat nevadí jejich tepelná úprava. Díky tepelné úpravě se naopak zlepšuje jeho přijatelnost pro náš organismus.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.