Pálení žáhy je extrémně častým problémem, kterým trpí celá řada lidí. Pálení žáhy bývá často spojováno s některými druhy potravin a také s nadměrnou tělesnou hmotností.
Přinášíme 5 tipů, které vám můžou pomoci tomuto problému předcházet:
Toto není vhodné po jídle
Mnoho lidí zažívá pálení žáhy, protože chodí spát příliš brzy po jídle. Poloha vleže není vhodná pro žaludek a žaludeční kyseliny. Ideální doba jsou tři hodiny po jídle.
Konzumujte menší porce
Menší jídla po celý den jsou mnohem lepší než velké porce, které mohou způsobovat tlak v žaludku, čím se zvyšuje pravděpodobnost vylití žaludeční kyseliny obsažené v žaludku, ta pak způsobuje pálení žáhy.
Vyhýbejte se mastným potravinám
Pokud víte, že jste náchylní k pálení žáhy, snažte se konzumovat pokrmy s malým obsahem tuku. Konzumujte větší množství zeleniny.
Vyhýbejte se kořeněným potravinám
Ačkoli mají některé druhy koření protizánětlivé vlastnosti, bohužel mohou způsobovat problémy se žáhou. Konzumujte tedy pikantní a kořeněná jídla v omezeném množství.
Vyvarujte se alkoholu
Alkohol může způsobit to, že svaly kolem jícnu se uvolní, což dovolí žaludeční kyselině proniknout do jícnu. Snažte se snížit spotřebu alkoholu a určitě se vyvarujte jeho pití před spaním.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.