Brokolice a řeřicha v sobě obsahují látky, respektive přírodní sloučeniny, které zabíjí rakovinné buňky během 24 hodin. Pokud máte v rodinné anamnéza někoho, kdo rakovinu prodělal, rozhodně není na škodu zařadit do svých jídelníčků každý den jednu zelenou potravinu z čeledi brukvovitých.

Ač lidé nemají růžičkovou kapustu a zelí moc v oblibě, měli by se to naučit. Dojde ke zlepšení jejich zdraví a udrží se v bezpečné vzdálenosti od rakoviny. Brokolice a řeřicha sem také spadají.

Boj proti rakovině

Specifická chuť brukvovité zeleniny je dána sloučeninami zodpovědnými za vůni a chuť. Jsou zde prospěšné látky typu glukosinolátů obsahujících síru. Při žvýkání těchto potravin jsou nám k dispozici i bio sloučeniny jako je indol-3-karbinol a sulforafan – udržují buňky před poškozením DNA, které automaticky brání vzniku rakoviny. Snižují zánět a stimulují zánik rakovinných buněk. Zastavují vývoj krevních cév vyživujících nádory. Tyto sloučeniny se testovaly na myších. Byly velmi úspěšné v léčbě rakoviny prsu, tlustého střeva, močového měchýře, jater, plic, žaludku, prostaty, jícnu, pankreatu a melanomu.

řeřichaVýsledky však poukazují na nutnost pátrání dalšími klinickými studiemi, které budou nezbytné pro jednoznačné potvrzení. Jedno je však jisté už nyní. Po požití indol-3-karbinolu se uvolňuje 3,3′-diindolylmetane (DIM) a zvyšují tím životnost pacientů s rakovinou. Tyto látky vstupují do krevního řečiště poměrně rychle a bezprostředně se dostávají do určitých částí těla bojujících s rakovinou. Tyto sloučeniny jsou schopny zničit prekancerózní buňky. V denní dávce brokolice nebo řeřichy se snižuje poškození DNA způsobené volnými radikály. Snižují také poškození DNA v bílých krvinkách, které jsou zodpovědné za boj s určitým onemocněním včetně rakoviny.

Prof. Rowland byl hlavní vědec ve studii provedené v roce 2007. „Poškozená DNA struktura v buňce na krevní úrovni značí riziko rakoviny celého těla. Výsledky z výzkumu podporují teorii, že konzumace řeřichy souvisí s pozitivním efektem na rakovinu různých částí těla.“

Čtěte:  Barevný a voňavý toaletní papír škodí našemu zdraví

Chemoterapie nemusí rakovinné buňky porazit tak, jak by se od ní očekávalo. Kmenové buňky z nádoru stále žijí v organismu. Tyto buňky mají schopnost dalšího šíření do jiných částí těla a tvořit nové nádory, čímž se zvyšuje riziko vzniku opětovné rakoviny. „Tyto malé buňky jsou velmi těžké pro detekci nádorů,“ vysvětluje Moul Dey, vedoucí studie. „Je to jako hledat jehlu v kupce sena.“

řeřichaKaždopádně tým vědců z Jižní Dakoty State University zjistil, že brukvovitá zelenina, jako brokolice a květák při žvýkání uvolňuje do těla chemickou látku – fenethylisothiokyanát. Tato látka je také součástí řeřichy a pozemní řeřichy a ničí až 75 % nádorových kmenových buněk za pouhých 24 hodin.

Tuto látku zaktivujete mícháním zeleniny v mixéru, což je i důvodem, proč jsou zelená smoothies považována za nejlepší proti-rakovinné nápoje. Aby se tyto látky uvolnily, je potřeba vyvinout fyzickou sílu – vysvětluje profesor Dey.

Jiné protirakovinné účinky

Brokolice a řeřicha obsahují vysoké koncentrace vitamínu C, které pronikají do nádorových buněk a stimulují jejich buněčnou smrt. To je případ boje proti rakovině tlustého střeva. Jinak vysoké množství vlákniny má také svou roli v boji proti rakovině zažívacího traktu. Absorbuje toxickou žluč a odstraňuje nahromaděný odpad ze střevních stěn. Brukvovitá zelenina je zásaditá, což znamená, že pomáhá tělu obnovit rovnováhu pH.

ZANECHAT ODPOVĚĎ