Studie, která potvrzuje vliv na prevenci rakoviny tlustého střeva, zmíněná Ministerstvem zemědělství USA, poukazuje na to, že sloučeniny v pečených fialových bramborách mohou velmi účinně ničit rakovinné buňky.

Brambory

Vědci z Pennsylvania State University získali inspiraci pro tento experiment, když si všimli, že mnoho lidí často konzumuje pečené brambory. Pro své výzkumy si vybrali speciální odrůdu fialových brambor.

V první fázi experimentu zjistili, že fialové brambory obsahují rezistentní škrob, který je oblíbenou obživou přátelských bakterií ve střevech.

bramboryBakterie ho pohltí a převedou na prospěšný krátký řetězec mastných kyselin, jako je například kyselina máselná (dle slov Jairam KP Vanamala).

Kyselina máselná je velmi důležitá, protože reguluje imunitní funkci střeva, zastavuje zánět a může i zabíjet rakovinné buňky.

Podle vědců by mohla jedna brambora denně pomoci potlačit růst rakoviny

Ve druhé fázi studie se sledovala konzumace pečených fialových brambor na myších s rakovinou tlustého střeva – extrakty z pečených brambor zabily rakovinné buňky tlustého střeva.

brambory

Ve třetí fázi se studie testovaná na myších aplikovala na člověka. Výzkumníci se domnívají, že ve skutečnosti je zabíjení rakoviny tlustého střeva ovlivněno barvou brambor.

Pro lidi trpící rakovinou tlustého střeva je doporučena jíst jedna středně velká brambora na oběd a druhá k večeři nebo jen jedna veliká brambora denně.

Rakovina je komplexní onemocnění, které se léčí v drtivých případech chemoterapií. Chemoterapie je však daleko dražší lék, než se zabývat prevencí. Jak primárně, tak sekundárně by mohly fialové brambory pomoci lidem mající rakovinu tlustého střeva i těm, kteří se jí chtějí ubránit.

Čtěte:  Jak zhubnout až 5 kg za pár dní? Zkuste petrželový nápoj

ZANECHAT ODPOVĚĎ